Pri Šanghaju je med drugim omembe vredno tudi to, da je film v celoti posnet v romskem jeziku in bomo zanj tudi slovenski gledalci potrebovali podnapise. Foto: Ars Media
Pri Šanghaju je med drugim omembe vredno tudi to, da je film v celoti posnet v romskem jeziku in bomo zanj tudi slovenski gledalci potrebovali podnapise. Foto: Ars Media
Sarajevski filmski festival je eden tistih, ki slovijo po najbolj sproščenem vzdušju in dobrih zabavah (in tudi po obisku velikih zvezdniških imen). Foto: Reuters

Na 18. Sarajevskem filmskem festivalu, ki bo letos potekal med 6. in 14. julijem, bo svoje barve tudi tokrat zastopala tudi slovenska kinematografija.

Naberšnik, znan predvsem po svojem prvencu Petelinji zajtrk, bo skupaj z glavnim igralcem Visarom Vishkom, producentom Francijem Zajcem in izvršnim producentom Boštjanom Ikovicem občinstvu Sarajevskega filmskega festivala svoj novi celovečerec Šanghaj predstavil tudi v živo.

Gre za zgodbo o štirih generacijah, ki jih pripoveduje glavni lik, romski kralj, ki se je odločil ustanoviti svojo lastno romsko vas in jo poimenovati Šanghaj. Film je zgodba o večnem hrepenenju po sreči, zgodba o ljubezni, družinskih vezeh, umeščena v čas padca Jugoslavije, ko so številni pozabili, da se lepota življenja skriva v malih rečeh.

20 let "izbrisanih"
Kozoletov dokumentarec Dolge počitnice je časovno umeščen v leto 1991, ko je Slovenija postala neodvisna država. Slovenija je okoli 20.000 ljudi brez opozorila odstranila iz registra državljanov. Dokumentarec pripoveduje življenjsko zgodbo treh ljudi, ki jih je ta politična odločitev zaznamovala za vse življenje.

Intimen portret posameznika, ki živi s sevanjem
Dokumentarni film Fant, pobratim smrti 2 sledi zgodbi Tolje, dečku iz Černobila, ki je kot osemletni fantič leta 1991 za deset dni obiskal Slovenijo, kot odrasel moški pa 20 let po tem, ko je bil posnet prvi dokumentarni film o njem, poskuša najti odgovore. Film Fant, pobratim smrti 2 je nadaljevanje zgodbe o dečku in njegovi družini ob 25. obletnici jedrske nesreče v Černobilu in spominu na jedrsko sevanje, ki še vedno ogroža življenja krajevnih prebivalcev.

Slovenska koprodukcija
Produkcijska hiša Vertigo/Emotion z Danijelom Hočevarjem je kot soproducent sodelovala pri novem soprodukcijskem celovečercu makedonske režiserke Strugar Mitevske z naslovom Ženska, ki si je otrla solze, v katerem glavni vlogi igrata znana španska igralka Victoria Abril, znana predvsem iz filmov Pedra Almodovarja, in makedonska igralka Labina Mitevska. To je zgodba o dveh zelo različnih materah: ena mora kaznovati, da v sebi upraviči lasten obstoj, druga je prisiljena sprejeti vse, da sploh lahko preživi. Njuni življenjski zgodbi se prepleteta in vplivata druga na drugo na najbolj različne in presenetljive načine. Film je umeščen v tekmovalni program festivala.