Lupita Nyong'o se je rodila v Mehiki, odraščala v keniji in se izobraževala v ZDA; z igre je diplomirala na newyorški univerzi Yale. Foto:
Lupita Nyong'o se je rodila v Mehiki, odraščala v keniji in se izobraževala v ZDA; z igre je diplomirala na newyorški univerzi Yale. Foto:
Seydouxova, potomka vplivne francoske filmske dinastije, ima že dolgo privržence v svetu art filma, uspelo ji je dobiti nekaj hollywoodskih projektov in velja za pravo modno ikono, ki med drugim krasi kampanje dišav Prada.
26-letni Dane DeHaan je že od leta 2012 poročen z igralko Anno Wood.
Will Poulter: "Počasi se moram izogibati vlogam zoprnih smrkavcev, ker bodo ljudje mislili, da sem to po naravi."

Peterico najsvetlejših mladih zvezd na filmskem nebu zaokrožijo še trije fantje: Will Poulter (iz komedije Mi smo Millerjevi), George MacKay (iz filma Sunshine on Leith) ter Dane DeHaan (Kill Your Darlings, serija Prava kri, Kronika). Zmagovalca bodo razglasili na podelitvi nagrad bafta 16. februarja.

Nominirance je izbrala žirija, v kateri so sedeli igralka Gemma Arterton, članica baftinega odbora Pippa Harris, in filmski kritik Mark Kermode. Nagrada sicer ni namenjena izključno popolnoma novim obrazom, ampak tudi mladim igralcem, ki imajo za seboj že nekaj vlog.

Lupita Nyong'o, ki je že pripomnila, da je "absolutno navdušena" nad nominacijo, je v zadnjih mesecih požela ogromno hvale za svojo vlogo mlade obiralke bombaža Patsey, ki v drami 12 Years a Slave nastopi ob Chiwitelu Ejioforju in Michaelu Fassbenderju. (Nominirana je za zlati globus za najboljšo igralko v stranski vlogi, pred dnevi pa so jo nagradili na festivalu v Palm Springsu.) 30-letnica je obenem tudi režiserka, ki je napisala, režirala in producirala dokumentarec In My Genes, ta je dokumentiral težave, s katerimi se spopadajo albini v Keniji.

George MacKay, ki se je lani predstavil v škotskem muzikalu Sunshine on Leith, je kariero začel pri desetih, v Petru Panu režiserja P. J. Hogana. "Odkar sem starejši, sem začel ceniti igralstvo kot umetnost. Bolj sem dovzeten za gledanje in poslušanje ljudi okrog sebe, ne pa, da sem samo tisti otrok na snemanju." Škotska divizija bafte ga je sicer lani že nagradila za For Those in Peril, film o edinem preživelem udeležencu v ribiški nesreči v odročnem delu Škotske. Kevin Macdonald mu je dal lani vlogo tudi v svoji drami How I Live Now.

Še najširše znana v peterici je verjetno Lea Seydoux, razvpita po zaslugi kontroverzne ljubezenske drame Adelino življenje, za katero je v Cannesu (skupaj s svojo soigralko Adele Exarchopoulos) dobila tudi zlato palmo za najboljšo vlogo. "Mišljen je bil kot majhen film in nihče ni vedel, da bo tako eksplodiral," je - ko so počasi zamrli vsi javni spori igralk z režiserjem - o Adelinem življenju povedala Seydouxeva. "Lepo je imeti take filme, o resničnih ljudeh in pravih čustvih. Nobenih ličil nismo uporabili, vse je prvinsko." Seydouxova je sicer nastopila že v več odmevnih filmih, od Tarantinovih Neslavnih barab in Robina Hooda Ridleyja Scotta, pa do švicarskega Otroka iz zgornjega nadstropja in Allenove Polnoči v Parizu.

V zadnjih letih se je Dane DeHaan, ki si je v Kill Your Darlings platno delil z Danielom Radcliffom, pojavil tudi v Spielbergovem Lincolnu in v The Place Beyond the Pines z Ryanom Goslingom, prepoznajo pa ga tudi ljubitelji HBO-jeve serije In Treatment. Letos ga bomo lahko videli v drugem delu Neverjetnega Spider-Mana, v katerem bo igral starega prijatelja Petra Parkerja.

Will Poulter je svoj ognjeni krst doživel leta 2007, v odbiti britanski komediji Son of Rambow, takrat je bil na britanskih neodvisnih filmskih nagradah tudi nominiran za najboljši nov obraz. Svoje sonominirance je Poulter v reakciji na tokratno nominacijo opisal kot "ljudi, ki me držijo budnega in me navdihujejo pri igri". Lani smo ga lahko videli v hollywoodski komediji We're The Millers.

Prvo baftino nagrado za "vzhajajočo zvezdo" je leta 2006 dobil James McAvoy, njeni prejemniki pa so tudi Eva Green, Shia LaBeouf, Noel Clarke, Kristen Stewart, Tom Hardy in Adam Deacon. Lani je priznanje domov odnesla Juno Temple (Pokora, Zapiski o škandalu, Vzpon viteza teme in Killer Joe).