O prejemnikih medvedov bodo ob Lupiti Nyong'o odločali še ameriški režiser in igralec Brady Corbet, hongkonška režiserka, producentka, scenaristka in igralka Ann Hui, nemški režiser Christian Petzold, španski režiser Albert Serra, italijanska igralka Jasmine Trinca ter ukrajinska književnica Oksana Zabužko.

Lupita Nyong'o se je kenijskim staršem rodila v Ciudadu de Mexicu, a je nato odraščala v Keniji. Na študij filmskih in gledaliških ved se je odpravila na Hampshire College v Massachusettsu. Foto: Reuters
Lupita Nyong'o se je kenijskim staršem rodila v Ciudadu de Mexicu, a je nato odraščala v Keniji. Na študij filmskih in gledaliških ved se je odpravila na Hampshire College v Massachusettsu. Foto: Reuters

Lupita Nyong'o (1983) je leta 2014 prejela oskarja za najboljšo stransko igralko v filmu 12 let suženj v režiji Steva McQueena, vloga ji je prinesla še nekaj drugih nagrad. Odmevne vloge je odigrala še v filmih Črni panter in njegovem nadaljevanju Črni panter: Wakanda za vedno, Mi, Male pošasti, Kraljica iz Katwe, Vojna zvezd: Sila se prebuja in 355. Ob filmu je dejavna tudi na broadwajskih odrih, leta 2020 pa je napisala otroško knjigo Sulwe, ki je bila na seznamu najbolje prodajanih knjig New York Timesa. Nedavno je bila izvršna producentka filma Nasvidenje, Julia, ki je bil letošnji sudanski oskarjevski kandidat za najboljši mednarodni celovečerec.

Brady Corbet na beneškem festivalu, na katerem je bil s svojim drugim filmom Vox Lux nominiran za zlatega leva. Foto: EPA
Brady Corbet na beneškem festivalu, na katerem je bil s svojim drugim filmom Vox Lux nominiran za zlatega leva. Foto: EPA

Brady Corbet (1988) je znan po svojem raznolikem udejstvovanju v filmski industriji. Kot igralec je med drugim nastopal v filmih Trinajst, Skrivnostna koža in Nenavadne igre. Leta 2008 je posnel svoj režijski prvenec – kratkometražni Protect You + Me, ki je na festivalu Sundance prejel častno omembo. Njegov prvi celovečerec je Otroštvo voditelja iz leta 2015, ki je na beneškem filmskem festivalu prejel nagradi za najboljši prvenec in najboljšo režijo. Leta 2018 je režiral Vox Lux, ki je bil deležen nominacije za beneškega zlatega leva. Trenutno je v postprodukciji njegov celovečerec Brutalist.

Ann Hui je ena najbolj cenjenih predstavnic hongkonškega novega vala. Foto: EPA
Ann Hui je ena najbolj cenjenih predstavnic hongkonškega novega vala. Foto: EPA

Ann Hui (1947) je najprej študirala na univerzi Hongkong, zatem še v Londonu. Leta 1979 je debitirala s celovečercem Skrivnost, v 80. letih se je s filmoma Zgodba o Woo Vietu (1981) in Boat People predstavila na filmskem festivalu v Cannesu. Na Berlinalu je bilo do zdaj na ogled več njenih filmov. Filmarka je prejemnica šestih kipcev hongkonških filmskih nagrad in treh zlatih konjev za najboljšo režijo. Leta 1997 je prejela tudi nagrado kamera Berlinala, ima več častnih doktoratov in je članica reda britanskega imperija (MBE).

Sorodna novica Christian Petzold: "Fašiste bo na koncu pokopalo to, da ne premorejo smeha in empatije"

Christian Petzold (1960) je eden najuglednejših režiserjev sodobne nemške kinematografije. Leta 2000 je posnel svoj prvenec Stanje, v katerem sem, ki je bil prikazan na beneškem filmskem festivalu in prejel nemško filmsko nagrado. S filmom Wolfsburg se je leta 2003 uvrstil na Berlinale, dve leti kasneje se je s filmom Duhovi prvikrat uvrstil v tamkajšnji tekmovalni program. Leta 2012 je prejel srebrnega medveda za najboljšo režijo za film Barbara, leta 2023 pa je Afire prejel srebrnega medveda. Med nagradami, ki jih je prejel, so med drugim še bavarska filmska nagrada, nagrada nemških filmskih kritikov in nagrada fipresci za Phoenix na filmskem festivalu v San Sebastianu.

Albert Serra na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu. Foto: EPA
Albert Serra na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu. Foto: EPA

Albert Serra (1975) je svoj režijski prvenec Čast vitezov posnel leta 2006 in se z njim predstavil na festivalu v Cannesu, dve leti kasneje je bil tam na ogled še njegov film Ptičje petje. Zgodba moje smrti iz leta 2013 mu je v Locarnu prinesla zlatega leoparda. Serrov film Smrt Ludvika XIV. je med drugim prejel dva cezarja, njegovo 101-urno delo Trije prašički je bilo prikazano na Documenti 13 v Kasslu, tri leta kasneje pa je bil njegov projekt Enkratnost na ogled na Beneškem bienalu. Retrospektive njegovega dela so med drugim potekale v pariškem Centru Pompidou, londonski galeriji Tate Modern in na Arsenalu, Inštitutu za filmsko in videoumetnost v Berlinu.

Jasmine Trinca na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Rimu. Foto: EPA
Jasmine Trinca na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Rimu. Foto: EPA

Jasmine Trinca (1981) je svojo prvo vlogo odigrala leta 2001 v filmu Nannija Morettija Sinova soba. Leta 2007 je bila na Berlinalu nagrajena z naslovom evropska vzhajajoča zvezda, dve leti pozneje je prejela nagrado Marcella Mastroiannija na beneškem filmskem festivalu. Vloga v filmu Srečna (2017) Sergia Castellitta ji je prinesla nagrado za najboljšo igralko v Cannesu in več italijanskih nagrad. Njen režijski prvenec Marcel! je bil leta 2022 premierno prikazan na festivalu v Cannesu.

Sorodna novica Oksana Zabužko: "Grozno je, da nas je šele ta vojna spravila iz dolge ruske sence"

Oksana Zabužko (1960) velja za najpomembnejšo živečo ukrajinsko pisateljico. Objavila je več kot 20 knjig, vključno s poezijo, prozo in publicistiko. Kot gostujoča profesorica poučuje na ameriških univerzah, kot so Penn State, Pittsburgh in Harvard. Od objave romana Terenske raziskave ukrajinskega seksa v letu 1996 deluje tudi kot svobodna pisateljica. Njena dela so doživela prevode v mnogotere jezike in prejela številne nagrade v Ukrajini, pisateljica pa je prejela tudi francosko legijo časti. Roman Muzej pozabljenih skrivnosti ji je prinesel srednjeevropsko literarno nagrado angelus, roman Najdaljše potovanje pa nagrado za knjigo leta 2022. Obe knjigi sta na voljo tudi v slovenščini.

Sorodna novica Berlinale razkriva tekmovalni program: novi filmi Oliviera Assayasa, Bruna Dumonta in Mati Diop

Častni zlati medved za Scorseseja
Letošnji Berlinale se bo s podelitvijo nagrad sklenil 25. februarja. S častnim zlatim medvedom za življenjsko delo bodo tokrat ovenčali 81-letnega režiserja, producenta in scenarista Martina Scorseseja.

V glavnem tekmovalnem programu je v igri za zlatega in srebrne medvede 20 filmov, med njimi dva prvenca in dva dokumentarna filma. Zastopane so produkcije iz 30 držav, 19 filmov bo v Berlinu doživelo svetovno premiero.

Festival bo odprla irsko-belgijska produkcija Small Things Like These belgijskega režiserja Tima Mielantsa, ki je del glavnega tekmovalnega programa. Film temelji na istoimenski knjigi iz leta 2020 večkrat nagrajene irske pisateljice Claire Keegan, v kateri razkriva resnice o irskih magdalenskih pralnicah v preteklem stoletju.