Na spletni strani IMDb so o filmu The Beautiful and the Damned, v katerem bo Keira Knightley upodobila Zeldo Fitzgerald, zapisali: Resnična zgodba Zelde Fitzgerald (in njenega slavnega moža Scotta), ikon dobe džeza, ki sta živela na veliki nogi, letela visoko in padla zelo nizko. Foto: EPA
Na spletni strani IMDb so o filmu The Beautiful and the Damned, v katerem bo Keira Knightley upodobila Zeldo Fitzgerald, zapisali: Resnična zgodba Zelde Fitzgerald (in njenega slavnega moža Scotta), ikon dobe džeza, ki sta živela na veliki nogi, letela visoko in padla zelo nizko. Foto: EPA

Tako se prebijamo naprej, čolni proti toku, ki nas nenehno zanaša nazaj, v preteklost.

Zadnji stavek iz Velikega Gatsbyja, ki je zapisan na grobu Fitzgeraldovih
Zelda in F. Scott Fitzgerald
Zelda Sayre in F. Scott Fitzgerald sta se spoznala na nekem plesu, sledila je razburkana romanca. Kljub številnim prepirom, vzponom in padcem sta se leta 1920 poročila in naslednjih nekaj let v New Yorku veljala za prava literarna zvezdnika. Manjkala nista na nobeni zabavi. Nato pa je sledila selitev v Evropo v duhu 'izgubljene generacije' pisateljev. Njun zakon je bil po uspehu Velikega Gatsbyja vse bolj poln ljubosumja, sovraštva in prezira. Zeldo so zakonske težave, Scottov vse hujši alkoholizem in duševna nestabilnost pripeljali na rob razuma in leta 1930 so jo sprejeil v sanatorij. Diagnoza: shizofrenija.
Veliki Gatsby
Najslavnejša filmska upodobitev romana Veliki Gatsby je nastala leta 1974. V glavnih vlogah sta se pojavila Robert Redford in Mia Farrow. Foto: Paramount Pictures

Zagreb in Opatija bosta dve izmed prizorišč snemanja novega filma o življenju pisatelja F. Scotta Fitzgeralda in njegove žene Zelde z naslovom The Beautiful and the Damned. Snemanje filma, v katerem bo v glavni ženski vlogi nastopila britanska igralka Keira Knightley, naj bi se začelo spomladi. Za zdaj še ni znano, kdo bo igral Fitzgeralda, med kandidati pa naj bi bil tudi zvezdnik Leonardo DiCaprio, poroča HRT.

Podobnost z resničnimi osebami ni bila naključna
Film je dobil ime po drugem Fitzgeraldovem romanu Lepi in prekleti, katerega zgodba se vrti okrog mladega in bogatega dediča v 20. letih, njegovega zakona in težav z alkoholom. Glede na to, da je slavni ameriški pisatelj navdih črpal iz svojega zakona, posebej v 20. letih, ki so bila najbolj razburkana, je v romanu najti kar precej podobnosti z njegovim resničnim življenjem.

Scenaristka Hanna Weg naj bi se osredotočila na temnejšo stran zakona Fitzgeraldovih, ki sta oba umrla relativno mlada, v štiridesetih letih življenja. Na režiserskem stolčku bo sedel John Curran, kot koproducent naj bi pri projektu sodelovala tudi hrvaška hiša Jadran Film.

Par, ki je utelešal "divja dvajseta"
Francis Scott Fitzgerald in Zelda Fitzgerald sta bila verjetno najslavnejši pisateljsko-ljubezenski par 20. stoletja. Nadarjena, lepa in uspešna predstavnika newyorške družabne elite sta bila utelešenje "divjih dvajsetih", dobe džeza in razkošnih zabav. A na njuno razmerje je padla senca, ko je Fitzgerald, najbolj znan po romanu Veliki Gatsby, zaslovel še v času življenja, Zelda, sicer nadarjena pisateljica, pa je bila znana le kot njegova žena.

V zgodbo o veliki ljubezni se je vpletla zgodba o alkoholizmu, prevarah, duševni nestabilnosti, izneverjenih pričakovanjih, velikem egu in umetniškem napuhu. Par je navdahnil številna dela, ki so se delila nekako na dva tabora: v prvem je Zelda veljala za duševno nestabilno osebo, nagnjeno zunajzakonskim "izletom", ki naj bi uničila moža, v drugem pa so bili mnenja, da je bila žrtev patriarhalne družbe in moškega ter prava feministična ikona - prav na tem temelji tudi z Goncourtovo nagrado ovenčani roman Gillesa Leroya Alabama Song, piše Jutarnji list.

F. Scott Fitzgerald (1896-1940), ki je v svojih romanih in kratkih zgodbah mojstrsko ujel duh dobe džeza - to oznako naj bi si izmislil prav on - velja za enega največjih piscev 20. stoletja. V svoji pisateljski karieri je dokončal štiri romane: Tostran raja, Lepi in prekleti, Nežna je noč in najslavnejšega, klasiko Veliki Gatsby. Vse štiri lahko prebiramo tudi v slovenščini. Po njegovi smrti so izdali še peti, nedokončani roman The Love of the Last Tycoon (Ljubezen zadnjega tajkuna).

Zadnja leta življenja je Fitzgerald preživel v Hollywoodu, čeprav je tovarno sanj preziral. A se je pač znašel v finančni stiski, filmski mogotci pa so ga dobro plačevali. Zaradi tega se je pogosto tudi norčeval sam iz sebe.

Filme so v Hollywoodu posneli po številnih Fitzgeraldovih delih, med novejšimi izdelki, ki so nastali po njegovi knjižni predlogi, je tudi Nenavadni primer Benjamina Buttna z Bradom Pittom. Najslavnejši pa je gotovo film iz leta 1974, v katerem je osrednji lik Velikega Gatsbyja upodobil mladi Robert Redford.

Na koncu vendarle skupaj
Fitzgerald je imel težave z alkoholom že od študentskih let, največ pa je popival v 20. letih, kar se je desetletje pozneje poznalo na njegovem zdravju. Pri 44 letih ga je izdalo srce. Zeldo, ki se je takrat že zdravila zaradi shizofrenije, je nazadnje videl leto in pol pred smrtjo. Zadnja leta v sanatoriju je Zelda pisala svoj drugi roman (prvi, polbiografski izdelek iz leta 1932, nosi naslov Save Me the Waltz), ki ga ni nikoli dokončala, in se ukvarjala s slikarstvom. Leta 1948 je v bolnišnici, kjer se je zdravila, zagorelo in Zelda je umrla v požaru.

Njuna hči Frances "Scottie" Fitzgerald, ki se je rodila leta 1921, je po smrti staršev povedala: "Mislim (trdnih dokazov o nasprotnem pa nimam), da se ljudje, če niso nori, znajo rešiti iz norih situacij, tako da nikoli nisem verjela, da jo je v sanatorij pripeljalo očetovo pijančevanje. Ali da ga je ona pahnila v alkoholizem."

Zelda in F. Scott Fitzgerald sta se po smrti znova združila. Njun grob je mogoče najti na pokopališču v Rockvillu v Marylandu, na grobnici pa je zapisan zadnji stavek iz Velikega Gatsbyja: "Tako se prebijamo naprej, čolni proti toku, ki nas nenehno zanaša nazaj, v preteklost."

Tako se prebijamo naprej, čolni proti toku, ki nas nenehno zanaša nazaj, v preteklost.

Zadnji stavek iz Velikega Gatsbyja, ki je zapisan na grobu Fitzgeraldovih