Drevi si lahko ogledate film Nasvidenje v naslednji vojni, v kateri je igral tudi Metod Pevec. Foto: RTV SLO
Drevi si lahko ogledate film Nasvidenje v naslednji vojni, v kateri je igral tudi Metod Pevec. Foto: RTV SLO
Vitomil Zupan
Vitomil Zupan je zapustil bogat opus svojih del: od lirike, proze do scenarijev. Foto: Arhiv RTV SLO
Februarja bo Študentska založba zbirko Beletrinana dopolnila s ponatisom Komedije človeškega tkiva s spremnim zapisom Mitje Čandra.
Februarja bo Študentska založba zbirko Beletrinana dopolnila s ponatisom Komedije človeškega tkiva s spremnim zapisom Mitje Čandra. Foto: Študentska založba

Drevi bodo v Kinoteki, ki pri projektu sodeluje s Slovenskim filmskim arhivom in RTV Slovenija, predvajali še jugoslovansko klasiko Nasvidenje v naslednji vojni režiserja Živojina Pavlovića, ki je bila posneta po enem Zupanovih najbolj znanih romanov Menuet za kitaro. Kot so zapisali v kinoteki, je bil Zupan poznan predvsem kot literarni pisec, a je pomembno sled pustil tudi v slovenskem filmu.

Današnja Ars Humana v znamenju Zupana
Ne zamudite današnje Ars Humane ob 14.05 na 3. radijskem programu.
Ob 100. obletnici Zupanovega rojstva bodo več o umetniku in njegovem opusu povedali urednica njegove zaporniške lirike Ifigenija Simonović, publicistka Alenka Puhar, literarna zgodovinarka Alojzija Zupan Sosič in filmski režiser Metod Pevec. Oddajo v živo bo vodil Marko Golja.

Na sporedu tudi redko predvajana Peta zaseda
Do srede bodo na ogled še štirje filme, pri katerih je sodeloval literat, ki bi letos praznoval 100. rojstni dan. V torek bo najprej na sporedu Naš avto v režiji Františka Čapa, potem pa Idealist Igorja Pretnarja, v Kinoteki pa posebej izpostavljajo sredino projekcijo filma Peta zaseda, ki ga je režiral France Kosmač, saj gre za eno redkih predvajanj te partizanske drame. Posvetilo se bo končalo s kultno Maškarado Boštjana Hladnika. Film so cenzurirali, kar ne preseneča, saj v slovenskem filmu nikoli ni bilo toliko seksa niti pozneje. Leta '71 je bila tako v tedanjem Kinu Sloga premierno prikazana le skrajšana verzija filma.

Zupan se je rodil leta 1914 v Ljubljani. Po opravljeni maturi na ljubljanski gimnaziji se je vpisal na gradbeni oddelek Tehniške fakultete v Ljubljani. Po vojni je deloval kot urednik kulturnega programa na Radiu Ljubljana. Leta 1947 je za novelo Rojstvo v nevihti prejel Prešernovo nagrado, leto pozneje pa bil zaradi svoje kritične drže do oblasti obsojen na zaporno kazen. Po prihodu iz zapora leta 1954 je diplomiral na gradbeni fakulteti in delal kot samostojni pisatelj.

Zapustil nam je raznolik in obsežen literarni opus. Obsega pripovedno prozo, gledališko, radijsko in televizijsko dramatiko, filmsko scenaristiko, poezijo, esejistiko, filmsko kritiko ter prevajalstvo, največ pa je romanov. Med najbolj znana dela poleg Menueta za kitaro sodijo še Levitan, Igra s hudičevim repom in Apokalipsa sedanjosti.