Foto: Slovenska kinoteka
Foto: Slovenska kinoteka

Program, ki ga je kinoteka pripravila v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Slovenskim filmskim arhivom, predstavlja pomembne filmske ustvarjalce iz zgodovine slovenskega filma in še posebej eksplozivno ustvarjalnost njihovega filmskega izraza, ki brez izjeme združuje formalne in narativne eksperimente.

Najprej bo na ogled dokumentarni film Franceta Štiglica o gradnji socializma po osvoboditvi Mladina gradi (1946), nagrajen v Benetkah, sledila bo filmska reportaža Jožeta Bevca Bizoviške perice (1959), potem bosta na vrsti portret slikarja Jožeta Spacala in njegove umetnosti Barva spomina (1967) v režiji Jožeta Babiča in Giorgia Šestana in film Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970) Karpa Godine.

Prav tako bodo na sporedu dokumentarni portret profesionalne striptizete Slavica exception (1971) Maka Sajka; poklon stari stavbi in njenim prebivalcem z veličastno preteklostjo in tragično sedanjostjo Cukrarna (1972) Jožeta Pogačnika; in Poljubi mehka me radirka (1984) Zvonka Čoha, ki velja za mejnik slovenske umetniške animacije.

Projekcija bo drevi na ogled v Slovenski kinoteki, med 23. in 27. junijem pa bodo filmi dostopni tudi na spletu prek Baze slovenskih filmov.

Kot so pojasnili v kinoteki, je po zaslugi iniciative Zveze evropskih kinotek (ACE) Sezona klasičnih filmov postprodukcijsko podjetje Iridium film digitaliziralo omenjenih sedem filmov, ki so bili potem digitalno restavrirani po napotkih in pod nadzorom strokovne skupine, ki jo je vodila Slovenska kinoteka.

Projekti za dvig ozaveščenosti predvsem med mladimi

Sezono klasičnih filmov sestavlja serija brezplačnih projekcij po Evropi, načrtovanih med decembrom 2020 in junijem 2021. Iniciativo, ki jo koordinira Zveza evropskih kinotek (ACE), po zapisu kinoteke podpira program Evropske komisije Ustvarjalna Evropa - Media. Filme predstavlja 22 članic ACE s ciljem povečati vidnost svojih bogatih zbirk in okrepiti ozaveščenost o ohranjanju filma in o kulturi, še posebej med mlajšimi odraslimi.

Vsaka filmska ustanova je izbrala film ali kompilacijski program iz svojih bogatih arhivov, da bi pokazala znane naslove, a tudi manj znane filmske dragulje. Izbrani filmi so predstavljeni v katalogu, ki je navdihujoč vir evropske filmske zgodovine za kuratorje filmskih festivalov po svetu, še piše v sporočilu za javnost.