Režiser Klemen Dvornik in igralec Jonas Žnidaršič, ki v filmu Kruha in iger upodablja voditelja kviza in nepopravljivega ženskarja Josa Bauerja. Foto: Stane Sršen
Režiser Klemen Dvornik in igralec Jonas Žnidaršič, ki v filmu Kruha in iger upodablja voditelja kviza in nepopravljivega ženskarja Josa Bauerja. Foto: Stane Sršen
Po ljubljanski premieri je občinstvo zaploskalo številčni ekipi. Foto: Stane Sršen
Jurij Drevenšek, Saša Pavček in Peter Musevski so v filmu družina Novak. Foto: Stane Sršen
Klemen Dvornik in njegov prvenec

To je kratek povzetek vsebine filma Kruha in iger, ki sta ga producirala RTV Slovenija in Studio Arkadena in je bil v sredo premierno v Ljubljani predvajan v kinu Komuna. Režiser filma je Klemen Dvornik, v glavnih vlogah pa igrajo Jonas Žnidaršič, Saša Pavček, Peter Musevski in Jurij Drevenšek.

Preberite še MMC-jev intervju z bratoma Sketelj:
"Vsaka podobnost Josa Bauerja z Mitom Trefaltom je zgolj naključna"

Gre za komedijo z nostalgičnim pridihom, ki je na 14. Festivalu slovenskega filma dobila številne nagrade: nagrado občinstva, vesno za kostumografijo ter vesno za stransko moško in žensko vlogo.

Od blizu so stvari na televiziji drugačne
Družino Novak iz Velenja izžrebajo za nastop v družinskem kvizu. Mama in hči sta navdušeni, a sinu in očetu nastop ni pogodu, zlasti ker se oddaja dogaja za pusta. Na poti v Ljubljano se zapletejo v nesporazum s policijo, na televiziji jim štrene zameša družina pustnih petelinov, stvari pa postanejo resnično zanimive, ko se pobliže spoznajo z voditeljem oddaje Josom Bauerjem. Od blizu so stvari na televiziji namreč videti precej drugačne in družinskim članom se vrednote postavijo na glavo.

"Komedija z nostalgičnim pridihom zadnjih vzdihljajev socialistične Jugoslavije zre v bolj s kruhom podmazano prihodnost, kot se čuti danes," se glasi "uradni" opis Dvornikovega celovečernega prvenca, katerega ljubljanske premiere so se udeležili tudi številni člani številčne filmske ekipe, ki je omogočila, da je film po izvirni zgodbi bratov Jaše in Matjaža Sketlja zaživel na velikem platnu.

"Hvala za vse, dobro nam gre"
Naj omenimo še, da je nosilna pesem filma, pri katerem je pod avtorsko glasbo podpisan Davor Herceg, Rožice (sicer avtorsko delo skupine Dan D) z refrenom "Hvala za vse, dobro nam gre, nikoli bolje, hvala za vse, dobro nam je in gre na bolje" v izvedbi režiserjevih novomeških rojakov Kill Kenny. Za nekaj trenutkov se na platnu pojavi tudi Tokac, pevec skupine Dan D, "cameo" vlogo pa ima tudi gledališki režiser, scenarist, pisatelj in dramatik Dušan Jovanović.

Občinstvo je po koncu prvega ljubljanskega predvajanja filma navdušeno zaploskalo ustvarjalcem. Odslej si ga lahko ogledate v kinematografski mreži Kolosej, v Planetih Tuš, Partymaxxu Murska Sobota in tudi v ostalih manjših krajih po Sloveniji. Seveda tudi v Velenju, kjer se film dogaja in kjer se je, kot se spodobi, zgodila slovenska premiera.

Klemen Dvornik in njegov prvenec