Slovenski filmar je brez dlake na jeziku povedal, da se s Simonitijevo izjavo nikakor ne strinja. Foto: EPA
Slovenski filmar je brez dlake na jeziku povedal, da se s Simonitijevo izjavo nikakor ne strinja. Foto: EPA
Vasko Simoniti

"Sklad še nikoli ni bil v takem razsulu," je za petkovo Delo v odzivu na nastope ministra za kulturo Vaska Simonitija v zvezi z delovanjem sklada povedal dobitnik beneškega leva prihodnosti. Zaradi izjave, češ da so za vse krivi producenti, bi moral nekdo odstopiti, meni Cvitkovič in dodaja, da "tu ne gre več za sprenevedanje, temveč za laž".

Slovenski filmarji za stalnost filmske produkcije
Predsednik Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev Igor Koršič opozarja na nevarnost, da bi se denar, namenjen filmom, vrnil v državni proračun. "To moramo preprečiti. Glede na vse negativne ocene producentov in naših filmov se lahko porodi sum, da je to skriti namen naše (filmske) politike. Kljub vsemu upamo, da to ne drži," je za Delo povedal Koršič.

Predsednik Društva slovenskih režiserjev Martin Srebotnjak pričakuje takojšnjo potrditev in izvajanje letošnjega programa ter objavo razpisov za prihodnja leta. Sklad mora skrbeti za stalnost filmske produkcije. "Slovenska kinematografija ne sme biti talka morebitnih nespametnih potez v preteklosti," je prepričan Srebotnjak.

Marjetica Mahne: Za svoje delo lahko odgovarjam
Podpredsednica nadzornega sveta sklada Marjetica Mahne je pred sejo sveta v pogovoru za omenjeni časopis podrobneje razložila odnose med upravo in nadzornim svetom Filmskega sklada RS-a. Povedala je tudi, da skladov "denar ni mogel biti razdeljen za projekte, če uprava ni niti začela postopka, ki bi omogočil prijavo filmov, kaj šele oblikovala predlog programa". V. d. direktorja sklada Stane Malčič je delo blokiral navsezadnje tako, da sklad letos ni naredil še nič od tistega, za kar ima upravo, je dodala.

O tem, da je minister med vrsticami napovedal tožbo zoper Mahnetovo, pa je sekretarka v direktoratu za proračun na finančnem ministrstvu odvrnila: "Glasno sem povedala, kar so producenti in vsa zainteresirana javnost že zdavnaj opazili: da je cesar res nag. Če minister res meni, da je to greh, bom pač odgovarjala - za svoje delo lahko vedno odgovarjam."

Razrešitev Ostrouške zakonita?
Za petkovo številko Dnevnika se je v zvezi z afero oglasila tudi odvetnica Kati Mininčič, pooblaščenka nekdanje direktorice Filmskega sklada RS-a Irene Ostrouške. Kritizirala je ministrove izjave, zlasti tisto o razlogih za zamenjavo direktorice. Simonitija je "spomnila", da se razlogi za razrešitev Ostrouške obravnavajo na sodišču in zato še ni razrešeno, ali je bila razrešitev zakonita. Sodišče je le izdalo začasno odredbo o zadržanju novega razpisa za mesto direktorja sklada.