Kritike napovednika filma je zmotila predvsem umetno potemnjena polt igralke Zoe Saldana, ki je glavno vlogo v drami Nina prevzela, potem ko je od projekta odstopila Mary J. Blige. Foto: YouTube
Kritike napovednika filma je zmotila predvsem umetno potemnjena polt igralke Zoe Saldana, ki je glavno vlogo v drami Nina prevzela, potem ko je od projekta odstopila Mary J. Blige. Foto: YouTube
Nina Simone
Film Nina se posveča zadnjim osmim letom legendarne džezovske pevke in aktivistke Nine Simone. Foto: AP
Zoe Saldana
Zoe Saldana je pred letom dni priznala, da ni prepričana, da je prava za upodobitev Nine Simone, po drugi strani pa je bila po njenem tudi Elizabeth Taylor presvetla za vlogo Kleopatre. Umetnik je brez barve, pravi. Foto: EPA

Pevkina hči, prav tako pevka in igralka, poznana pod odrskim imenom Simone, je na nesrečno izbiro opozarjala že leta 2012. Na uradno Facebookovo stran Nine Simone je tedaj zapisala: "Obožujem Zoe Saldana, vsi jo obožujemo ... Od Avatarja do Colombiane, večkrat sem si ogledala te filme. Vendar ni vsak projekt za vsakogar. In vem, kakšno bi bilo materino mnenje. Preprosto ne razumem."

Podobnega mnenja so številni ljubitelji glasbe Nine Simone, zaradi njenega angažiranega boja za človekove pravice pa so toliko bolj prepričani, da bi bil izbor afroameriške igralke za vlogo primernejši. Pevkina hči Simone je nekoč dejala, bi v glavni vlogi raje videla oskarjevko Violo Davis ali pa na primer Kimberly Elise. "Obe igralki sta temnopolti, lepi, z močnimi ustnicami in širokimi nosovi, poleg tega se spoznata na področje."

"Igralke ne bi smeli soditi po barvi njene polti"
V resnici je bila za naslovno vlogo filma Nina sprva predvidena pevka r'n'b-ja, Mary J. Blige, vendar pa je zaradi prekrivanja z drugimi obveznostmi odstopila od projekta. V bran 37-letni Zoe Saldana se je postavil studio RLJ Entertainment, kjer so poudarili, da igralke ne bi smeli soditi po barvi njene polti, temveč po prepričljivosti njene igre. "Kar je najpomembneje, je, da kreativnosti in kakovosti nastopa nikoli ne bi smeli presojati na podlagi barve, etničnosti ali fizične privlačnosti," je v izjavi za javnost poudaril predsednik studia Robert L. Johnson. Nadalje piše, da bi morali igro ocenjevati zgolj po ustvarjalnosti in predanosti igralca svoji vlogi.

Saldana, ki jo poznamo kot Neytiri iz Avatarja, zeleno Gamoro iz Varuhov galaksije, videli pa smo jo tudi v Zvezdnih stezah, je te dni na Twitterju objavila misel Nine Simone: "Veste, kaj mi pomeni svoboda - biti brez strahu ... mislim zares, brez strahu." Nanj se je odzval uradni pevkin profil: "Super zgodba, vendar prosim, ne izrekaj Nininega imena. Do konca življenja."

Aaron Overfield, ki ureja uradno spletno stran Nine Simone, se je po objavi napovednika na Facebooku ogorčen odzval: "TOLIKO časa so potrebovali, da so ustvarili ... TO? V peklu je za film že rezervirano posebno mesto."

"Umetnik je brez barve, brez spola"
Saldana je lani za revijo InStyle dejala, da tudi sama ne verjame, da je prava za vlogo, po drugi strani pa se ji zdi, da tudi Elizabeth Taylor ni bila za lik Kleopatre. "Umetnik je brez barve, brez spola." Neavtorizirana biografija, ki jo bodo premierno dali v presojo 22. aprila, se osredotoča na zadnjih osem let pevkinega življenja, zlasti na njen odnos s tedanjim menedžerjem Cliftonom Hendersonom (igra ga Britanec David Oyelowo). Film Nina sledi kritiško hvaljenemu Netflixovemu dokumentarcu What Happened, Miss Simone?, ki je v nasprotju z napovedano biografijo nastal v sodelovanju z dediči. Letošnji nominiranec za oskarja je med drugim vključeval še neslišane avdioposnetke, arhivsko gradivo in intervjuje s tistimi, ki so bili glasbenici blizu.