Na ogled bo tudi film Bojna sekira (2015) s Kurtom Russllom v glavni vlogi. Foto: EPA
Na ogled bo tudi film Bojna sekira (2015) s Kurtom Russllom v glavni vlogi. Foto: EPA

Festival bo postregel z retrospektivo Zadnje dekle, v okviru katere bo kot prvi na ogled Napad velikanke (Attack of the 50 Foot Woman, 1958), sledila pa mu bo čistokrvna klasika in kvintesenčna ameriška groteska Roberta Aldricha Kaj se je zgodilo z Baby Jane? (What Ever Happened to Baby Jane?, 1962).

Nadnaravno pošastno ženskost bo razkrila okultna grozljivka Daria Argenta Suspiria
(1977), zamolčani biser Johna Hancocka Na smrt prestrašimo Jessico (Let's Scare Jessica to Death, 1971) ter lezbična vampirijada (tj. rollinadi) Živa smrt (La Morte vivante, 1982) Jeana Rollina.

Sekcija Sodobni prinaša legendi neodvisne ameriške grozljivke Larryja Fessendena v filmu Še vedno smo tu (We Are Still Here, 2015) Teda Geoghegana in horror vestern pisatelja in muzikanta S. Craiga Zahlerja Bojna sekira (Bone Tomahawk, 2015) s Kurtom Russllom v glavni vlogi.

V sekciji Poklon se bodo poklonili švicarskemu umetniku H. R. Gigerju, avtorju naslovne pošasti iz Osmega potnika, znanstvenofantastične klasike Ridleyja Scotta. V četrtek bo v Kinoteki ob 18. uri na ogled Temna zvezda - Gigerjev set avtorice Belinde Salin, ob 20. uri pa bo po projekciji filma Gigerjevo vesolje pogovor s kuratorico Lauro Walde (Internationale Kurzfilmtage Winterthur).

Projekcijo filma Demon (2015), avtorskega križanca med art filmom in klenim žanrom, bo posvečena spominu na prezgodaj umrlega poljskega cineasta in nekdanjega gosta festivala Kino Otok, Marcina Wrono.

Zanimiva projekcija bo v petek v Kinodvoru, kjer bo na ogled Bahubali, najdražji indijski film doslej. Gre za junaški ep, vojni spektakel, muzikal in ljubezensko zgodbo hkrati.