Ljubitelji mafijske sage so na trnih, kako se bo vse skupaj razpletlo za Tonyja in širšo družino. Foto: HBO
Ljubitelji mafijske sage so na trnih, kako se bo vse skupaj razpletlo za Tonyja in širšo družino. Foto: HBO
Zakonski prepiri, težave z odraščanjem, napadi tesnobe in mafijske prigode so deset let navduševali gledalce in kritike. Foto: HBO
Edie Falco in James Gandolfini
Odlična zasedba nadaljevanke si je v desetih letih nabrala zavidljivo število nagrad, med drugim sta bila glavna igralca ovenčana z emmyji in zlatimi globusi. Foto: EPA

Premiera druge polovice šeste (in zadnje) sezone odlične nadaljevanke, ki je izrazito disfunkcionalno, a dinamično družino newjerseyjskega mafijskega poglavarja spremenila v najbolj priljubljeno ameriško družino, bo na ameriški televizijski mreži HBO 8. aprila, pričakovanja gledalcev pa so pred velikim finalom visoka.

Po rdeči preprogi so se pred "začetkom konca" Sopranovih sprehodili "paterfamilias" James Gandolfini (Tony Soprano), njegova soproga z malih zaslonov Edie Falco (Carmela), njuna otroka Jamie-Lynn Sigler (Meadow) in Robert Iler (A.J.) ter Tonyjeva požrtvovalna psihiatrinja Lorraine Bracco (dr. Jennifer Melfi). In seveda Tonyjevi "dobri fantje": Michael Imperioli (Christopher Moltisanti), Tony Sirico (Paulie Walnuts) in Steve Van Zandt (Silvio Dante).

Čustveno slovo od mafijske sage
Zvezdniki Sopranovih pa na rdeči preprogi niso prekipevali od veselja, ampak so bili precej zamišljeni. Slovo po desetih letih skupnega dela in življenja le ni tako lahko. Siglerjeva je povedala, da se je nad njo vsekakor spustil temen oblak, serija ji je pomenila zares veliko, saj je v njej odrasla in žalosti jo, da je ne bo več. Raznežena Falcova pa je povedala: "Zdaj vidim, kako zelo imam rada te ljudi. Deset let, saj veste."

Gandolfini se je novinarjem precej uspešno izmikal, a izkoristil priložnost za pohvalo ustvarjalcu serije Davidu Chasu za njegov "humor, človeškost in pogum". Aida Turturro, ki igra Tonyjevo preračunljivo sestro Janice, pa je med objemanjem svoje televizijske nečakinje Siglerjeve povedala, da je vzdušje teden pred koncem snemanja zelo čustveno: "Zadnje epizode so bile zares težavne. Zelo sentimentalno je. Smo kot družina, dobro se razumemo. Že nekajkrat sem se zjokala na rdeči preprogi." Tudi Michael Imperioli, ki igra Tonyjevega nečaka Christopherja, je povedal: "Žalostno je. Nisem vedel, da se bom tako počutil, dokler nisem stopil iz avta. Potem pa so na dan privreli spomini ..."

Večina članov zasedbe si je za spomin vzela predmete s prizorišča snemanja. Falcova si je prisvojila stenski okras s školjkami in plastičnimi ribami, ki je sicer "zelo grd", a ji je zelo prirasel k srcu. Tudi garderobna omara Siglerjeve se bo obogatila, zahvaljujoč modno osveščeni Meadow Soprano. Braccova pa najbolj ceni spomine na "delo z Jimmyjem (Gandolfinijem, op. p.)" in prihode v njeno ordinacijo, to je bilo zanjo vedno nekaj posebnega. Zato si želi stola iz ordinacije dr. Melfijeve. Braccova je dodala: "Ni me še zadelo ... Mogoče bi si lahko omislili skupinsko terapijo."

A. K.