Studio Universal bo očitno igral na karto nostalgije: Chris Pratt je že ob najavi filma poudaril, kako rad je imel kot otrok Super Maria. Foto: AP
Studio Universal bo očitno igral na karto nostalgije: Chris Pratt je že ob najavi filma poudaril, kako rad je imel kot otrok Super Maria. Foto: AP

V filmu bodo nastopili še Anya Taylor-Joy kot princesa Peach, Charlie Day kot Mariev brat Luigi in Jack Black kot zlikovec Bowser.

V glavni igralski zasedbi ni torej nobenega Italijana ali igralca italijanskega rodu, kar je bilo že iztočnica za številne šale (in pritožbe) na družbenih omrežjih. Za zdaj seveda še ni znano, ali se bodo liki trudili z italijanskim naglasom, je pa Chris Pratt v objavi na Instagramu posebej poudaril, da "se zelo trudi" z Marievim glasom. Dodal je še, da je ta vloga uresničitev njegovih otroških sanj, češ da je igro pogosto igral kot otrok. Animirani film naj bi v kinematografe prišel prihodnje leto.

Najava prihaja na krilih uspeha družinske pustolovščine Pokemon detektiv Pikachu, ki jo je navdihnila klasična igra Pokémon. Lani smo dobili tudi film Ježek Sonic (čeprav je moral studio po prvem napovedniku zaradi pritožb oboževalcev popraviti detajle pri videzu naslovnega lika). Vseeno pa je film o bratih Mario, ki nastaja pod okriljem studia Universal, vse prej kot zagotovljena uspešnica.

V devetdesetih je bil Super Mario Bob Hoskins. V nekem intervjuju je film opisal kot
V devetdesetih je bil Super Mario Bob Hoskins. V nekem intervjuju je film opisal kot "najslabšo vlogo svojega življenja". Foto: IMDb

V popkulturi poznamo celo vrsto filmov, ki so bili ponesrečene adaptacije računalniških iger: že celo Mario je leta 1993 že stopil pred kamero. Leto pozneje smo dobili film Ulični bojevnik, v katerem je ob Jeanu-Claudu Van Dammu nastopila Kylie Minogue in se je izkazal za precejšnjo polomijo.

Med glavnimi ovirami za kakovostne priredbe za filmsko platno je seveda to, da liki v tistih zgodnjih računalniških igrah zaradi omejitev tehnologije niso imeli kakih oprijemljivih značajskih lastnosti. Ko je bil čas za pisanje scenarija, si je bilo torej vse treba izmisliti na novo – in Roland Joffe, prvotni režiser prvega filma o Super Mariu, si je zamislil temačnejši, resnejši film – nekaj podobnega, kot je Tim Burton naredil z Batmanom. (Tik pred tem je režiral vojno dramo Polja smrti.) Režiserja, ki sta ga zamenjala, Annabel Jankel in Rocky Morton, sta v roke dobila Joffove temačne, kompleksne scenografije, pred katerimi sta burkaške šale za otroke pokala Bob Hoskins (Mario) in John Leguizamo (Luigi).