Še pred premiero Zoolanderja 2 je po spletu zaradi lika Benedicta Cumberbatcha krožila peticija za bojkot filma zaradi transfobije.
Še pred premiero Zoolanderja 2 je po spletu zaradi lika Benedicta Cumberbatcha krožila peticija za bojkot filma zaradi transfobije. "S tem, da so za vlogo najeli "cis" igralca (cisspolna oseba je tista, pri kateri se spolna identiteta ujema s prirojenim spolom, op. n.), film podpira škodljivo in nevarno dojemanje širše LGTB-skupnosti. Povejmo studiu Paramount, Benu Stillerju in Benedictu Cumberbatchu, da to ni v redu," so takrat zapisali pobudniki. Foto: YouTube

Zastopanost, še posebej v filmih, ki imajo široko distribucijo zunaj ZDA, vpliva na srca in ume. V njih se lahko vidijo in najdejo pripadniki LGBTQ-skupnosti. To je pomembno.

Sarah Kate Ellis
Sosedi 2
Še najbolje se je odrezal studio Universal. Zasluge poročilo pripisuje komediji Sosedi 2 in "nepričakovano dobro speljani stranski zgodbi" o istospolnem zakonu. Foto: Kolosej

GLAAD, skupina, ki se bojuje za pravice lezbične, gejevske, transspolne in kvirovske skupnosti, v svojem letnem poročilu ugotavlja, da je sedem največjih hollywoodskih studiev v letu 2016 skupaj izdalo 125 visokoproračunskih filmov. Samo v 23 od njih se je pojavil kak LGBTQ-lik, so našteli.

Svojo oceno je dobil tudi vsak posamezni studio: Disney, Sony in Lionsgate so na izpitu padli, Paramount in Warner Brothers sta jo odnesla z zadostno oceno, še najbolje se je odrezal Universal. Zasluge poročilo pripisuje komediji Sosedi 2 in "nepričakovano dobro speljani stranski zgodbi" o istospolnem zakonu.

"Čas je, da filmi začnejo odražati svet, v katerem živimo"
Pri tem poudarjajo, da je na ameriških malih zaslonih v zadnjih letih prišlo do velikih korakov naprej v smeri enakovrednejše zastopanosti. Veliki hollywoodski studii v tem pogledu še vedno capljajo daleč zadaj. In ne samo to: v številnih filmih se pojavljajo "preživete" šale. V novi Obalni straži je na primer prizor, v katerem se Dwayne Johnson in Zac Efron po nesreči poljubita, na kar se oba odzoveta z gnusom. "Čas je, da se filmska industrija izkaže in začne odražati polno raznolikost sveta, v katerem živijo občinstva," je komentirala predsednica organizacije GLAAD Sarah Kate Ellis.

"Filmi, kot je Mesečina, dokazujejo, da imamo sijajno priložnost za pripovedovanje zgodb o LGBTQ-skupnosti, ki niso samo vredne oskarjevskega zlata, ampak tudi odpirajo ume in srca ljudi po vsem svetu, v krajih, kjer so take zgodbe lahko rešilna bilka za ljudi, ki jih najbolj potrebujejo."

Minimalna rast
GLAAD v svojem poročilu za 2016 izkazuje za odstotek več kot leto pred tem, ko so bili LGBTQ-liki prisotni v 22 filmih. Res pa, da je v "letniku" 2016 več kot deset filmov, ki tem likom odstopijo manj kot minuto časa pred kamero.

Hollywood za drugimi mediji zaostaja tudi, ko gre za prikazovanje transspolnih likov. GLAAD-ovci so našteli le en sam lik, vlogo Benedicta Cumberbatcha v Zoolanderju 2, pa še ta "je bil prikazan kot vic".


Nevidni v sezoni megalomanskih spektaklov

Čeprav se letošnje filmsko leto ni začelo popolnoma nespodbudno - v Lepotici in zveri smo lahko videli prvega istospolno usmerjenega junaka v zgodovini Disneyjevih filmov - pa napoved za poletno sezono uspešnic ne odstopa od prejšnjih let: pričakujemo lahko "nadaljevanje nevidnosti LGBTQ-skupnosti".

Zastopanost, še posebej v filmih, ki imajo široko distribucijo zunaj ZDA, vpliva na srca in ume. V njih se lahko vidijo in najdejo pripadniki LGBTQ-skupnosti. To je pomembno.

Sarah Kate Ellis