To je torej animacija za tretje tisočletje. Na sliki je Ahsoka Tano, lik, ki se prvič pojavi šele v Clone Wars. Foto: TM & Lucasfilm Ltd
To je torej animacija za tretje tisočletje. Na sliki je Ahsoka Tano, lik, ki se prvič pojavi šele v Clone Wars. Foto: TM & Lucasfilm Ltd
darth Vader
Zanamcem Lucasu ne bo treba postavljati muzeja - to je storil že sam. V svoji stolpnici, Lettermanovem centru za digitalno umetnost v Presidiu, je razstavil celo plejado 'relikvij', povezanih z njegovo filmsko sago; med eksponati so tudi lutki zlobcev Dartha Vaderja v naravni velikosti, Yodin vodnjak in obličje osovraženega Jar Jar Binksa. Foto: EPA
George Lucas
Vojna zvezd je Lucasu preprečila načrt, vrniti se k manjšim, bolj osebnoizpovednim filmom. 'Zelo sem nagnjen k zastranitvam,' je njegov komentar.

Studio Warner za 15. avgust napoveduje premiero računalniško animiranega filma Star Wars: The Clone Wars, ki bo služil kot nekakšen "pilot" (uvodni del) serije, ki na spored televizije Cartoon Network prihaja jeseni. Kljub drugačnim zaobljubam Lucas tako svoje šestdelne filmske epopeje, ki jo je leta 2005 končal z maščevanjem Sitha, ni pustil ob strani (pravzaprav govorice o animirani seriji krožijo že od leta 2002).

Prezgodaj bi se je bilo namreč veseliti, da bomo v enournih tedenskih odmerkih lahko spremljali dogodivščine (ali družinske razprtije?) Luka Skywalkerja, Dartha Vaderja in drugih antologijskih likov - serija bo namreč posvečena stranskim likom, ki v filmih niso dobili svojih petih minut v središču pozornosti.

Nerazumljeni genij?
Lucas, ki je prav zaradi tega projekta pred tremi leti ustanovil studio Lucasfilm Animation, je režijo filma in serije zaupal Davu Filoniju. Skupaj sta ustvarila scenarije in vizualno podobo serije, ki bolj kot samo mimobežno spominja na japonski anime. Projekt sta začela televizijskim mrežam ponujati šele, ko je bilo vseh 22 delov prve sezone skoraj končanih. Očitno sta bila preveč samozavestna, kajti kupca sploh ni bilo tako lahko najti. Celo studio 20th Century Fox, s katerim je Lucas posnel Vojno zvezd, ga je zavrnil. "Koncept ne sodi v njihove lične male okvirje," se je takrat pritoževal Lucas. "To ni Spuži Kvadratnik, ampak ni pa niti Family Guy."

Warner je "vabo" pograbil šele, ko je Lucas sklenil producirati še celovečerec Clone Wars (ker je bil nad poskusno animacijo navdušen); kmalu je bil tudi Cartoon Network, ki je - tako kot Warner - del korporacije Time Warner, pripravljen znova začeti pogovore. Najbrž ni preveč osupljiva vest, da Lucas že snuje scenarij za igrano televizijsko nadaljevanko.

Marsikdo je skeptičen
Toda osrednje vprašanje ostaja: čeprav bo Lucas najbrž vedno lahko našel finančno podporo za tovrsten projekt, je snemanje novih Vojn zvezd res dobra ideja? Kar nekaj oboževalcev Lucasa je skeptičnih zaradi režiserjevega oživljanja zgodbe, ki je že tako ali tako bila vzrok nastanka malega morja stripov, računalniških igric in romanov.

"Mislim, da je to zanj 'linija najmanjšega odpora', ker si mu ni treba izmisliti novega koncepta," je denimo ostra animatorka Genndy Tartakovsky, ki je za Lucasa pred leti režirala prve, poskusne risanke iz serije Clone Wars. "Lahko bi načel toliko novih stvari".

Lucas odvrača, da nima drugega razloga za vračanja k Vojni zvezd kot to, da mu je to v veselje. "Zakaj pa je bilo treba posneti še enega Indiano Jonesa? Samo zato, ker smo rekli Oooooh, to bi pa lahko bilo zabavno." Zelo verjetno je, da bo novi film najmanj donosen projekt iz množice Vojn zvezd; Lucas pravi, da bo zadovoljen, če bo projekt v domovini zaslužil sto milijonov dolarjev (za primerjavo: Maščevanje Sitha jih je 380).
Ana Jurc
V galeriji prilagamo ponazoritev rojstva likov Vojne klonov - od prvih skic do podobe, ki jo imajo v filmu. "Slikati" se je pustila Assajj Ventress. (vir fotografij: TM & Lucasfilm Ltd).