Le nekaj dni pred smrtjo je Fellini prejel svojo zadnjo  - in največjo -  filmsko nagrado; oskarja za življenjsko delo sta mu izročila filmska diva Sophia Loren in Marcello Mastroianni. Fellini se je v filmsko zgodovino zapisal predvsem s Sladkim življenjem, znani so tudi filmi Cesta, Potepuhi, Ginger in Fred, Osem in pol in drugi. Foto:
Le nekaj dni pred smrtjo je Fellini prejel svojo zadnjo - in največjo - filmsko nagrado; oskarja za življenjsko delo sta mu izročila filmska diva Sophia Loren in Marcello Mastroianni. Fellini se je v filmsko zgodovino zapisal predvsem s Sladkim življenjem, znani so tudi filmi Cesta, Potepuhi, Ginger in Fred, Osem in pol in drugi. Foto:
Zasedba muzikala Nine
Muzikal Nine, ki ga je navdahnil najbolj avtobiografski in najslavnejši Fellinijev film, je na Broadwayu prvič zaživel leta 1982 (z Raúlom Julio v glavni vlogi). kasneje je sledilo več priredb, najnovejša z Antoniem Banderasom na čelu.
Federico Fellini
Fellini velja za začetnika poetičnega realizma v povojnem italijanskem filmu.

Petnajst let pozneje ne obstaja niti ena šola, ki bi bila posvečena njegovemu spominu, italijanska vlada pa je legendarne studije Cinecittà, kjer je Fellini posnel svoje najboljše filme, dala na prodaj. Vseeno pa trenutno obstajajo vsaj štirje projekti, ki bi radi obudila duha velikega mojstra, pa čeprav samo prek asociacije.
Najbolj znan je zaenkrat Nine, filmska adaptacija muzikala, ki ga je navdihnil Fellinijev . Antonia Banderasa, ki je bil glavna zvezda predstave na Broadwayu, so najprej zamenjali za Javiera Bardema, ta pa je nato od projekta, ki ga režira Rob Marshall, odkorakal sam. Vseeno zdaj že kultni zgodbi o režiserju v krizi, ki skuša dokončati film in nekako žonglirati z vsemi ženskami svojega življenja, tudi v novi postavitvi ne bo manjkalo zvezdniškega prahu - v filmu igrajo Daniel Day-Lewis, Nicole Kidman, Kate Hudson, Penélope Cruz in Judi Dench.

Ostali projekti imajo manj zacementirano prihodnost: film Viaggio a Tulum (Potovanje v Tulum) v režiji Marca Bartoccionija, bo koprodukcija Italije, Mehike in Litve. Gre za pripoved o potovanju v Mehiko, kamor je Fellini šel na lovu za šamanom (Milo Manara je zgodbo že prelevil v strip), producent pa je Lorenzo Minolli, ki ima z velikopoteznimi biografskimi projekti že izkušnje (na primer film o Jezusu).

Scenarij? Za amaterje!
In the Valley Of the Butterflies
(V dolini metuljev) prav tako že ima producenta - to je Oscar Generale - in zaplet: gre za zgodbo, s katero se je režiser ukvarjal pred smrtjo, v knjižni obliki nikoli izdano biografijo Nicole Longa, moža, ki je v šestdesetih in sedemdesetih v Italiji razkril več pomembnih mrež trgovine z drogo. Čeprav je bil Fellini že do kolen v projektu, scenarij za film ne obstaja. "Fellini ni bil suženj konvencionalnih metod," je Generalova razlaga. "Za režiserja imamo zdaj v mislih Martina Scorseseja, Francisa Forda Coppolo ali Briana de Palmo."

Zgoraj že omenjeni Antonio Banderas se pojavi še enkrat: na čelu igralske zasedbe filma Fellini Black & White. Ta bo v precep vzel dva dneva, ki ju je Fellini preživel izgubljen v Los Angelesu. Projekt je zaenkrat zaradi pomanjkanja financ zaustavljen, poleg Banderasa pa so vloge sprejeli v Fellinijevem svetu še Emily Watson Liv Tyler, Peter Dinklage in Laurence Fishburne.

Mož, ki je sanjsko pokrajino poselil z baročnim podobjem
Federico Fellini se je rodil 1929 v Riminiju. Približno deset let pozneje se je preselil v Rim, opravljal različna dela, med drugim je bil tudi asistent režije, uspel pa je tudi kot igralec v filmih Roberta Rossellinija. Režiserski krst je doživel leta 1950 s filmom Luči varieteja, vidnejši uspeh pa je dosegel tri leta pozneje s filmom Potepuhi, zanj je v Benetkah dobil srebrnega leva. Leta 1954 je zaslovel z družico, Giulietto Masino, s filmom Cesta; Masina je neponovljivo zaigrala vlogo revne Gelsomine, film pa je prejel približno trideset nagrad in drugih priznanj.

Leta 1993 je v Los Angelesu dobil častnega oskarja za življenjsko delo, umrl pa je 31. oktobra istega leta. Že pred tem so oskarja za najboljši tujejezični film dobili kar štirje njegovi filmi - La strada (1954), Le Notti di Cabiria (1957), (1963) in Amarcord (1973).

Ana Jurc