Kot dodatni primer, ki potrjuje nelegalnost ministrovega dela, je Majda Širca omenila financiranje Slovenske matice. Foto: RTV SLO
Kot dodatni primer, ki potrjuje nelegalnost ministrovega dela, je Majda Širca omenila financiranje Slovenske matice. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti
Poslanka je prepričana, da je bila lanska interpelacija ministra na mestu. Foto: RTV SLO

Širčeva je še dodala, da se je interpelacija zoper pristojnega ministra Vaska Simonitija novembra lani izkazala za pravilno. Minister se zdaj po njenem mnenju interpelira sam, meni celo, da bi ga moral premier Janez Janša "umakniti, saj ne počne tega, kar je zaprisegel, in sicer, da bo ščitil javni interes in pravno državo".

Ponavljajoča se usoda Irene Ostrouške
Po poslankinih besedah so bili številni Simonitijevi zakoni na ustavnem sodišču razglašeni za neveljavne, njegovo politično in drugo kadrovanje pa je "doseglo epiloge na sodiščih, ki ministru niso v prid". Pri tem je omenila postopek razrešitve nekdanje direktorice Filmskega sklada Irene Ostrouške, ki ga je sodišče prepoznalo za napačnega, zaradi česar bo nadzorni svet zdaj, tako Širca, "ponovil postopek razrešitve direktorice s popravnim izpitom".

Nadzorni svet oziroma Filmski sklad RS bi se moral po njenem mnenju namesto s kadrovanjem ukvarjati s programom in razpisi, kajti razmere v slovenskem filmu "postajajo že butalske in neproduktivne, saj ga spreminjajo v nemi film, kjer ni ne glasu ne slike, kaj šele gledalcev in gledalk".

"Potihem" objavljeni program
Širca je omenila še slabe izkušnje pri veljavnem nacionalnem programu za kulturo, češ da niso pravočasno dobivali poročil o njegovem uresničevanju, sporna pa se ji zdi tudi "poletna" razprava o osnutku novega programa za obdobje 2008-2011, ki ga je ministrstvo objavilo na svojih spletnih straneh. Napovedala je, da bodo zahtevali podaljšanje javne razprave po 10. septembru ter vključitev vseh, ki so bili do zdaj izključeni.

Odziv ministrstva za kulturo
Na niz obtožb Majde Širca se je odzvalo že tudi ministrstvo za kulturo. Kar se tiče Širčinih namigovanj, da so bili številni predlogi ministra za kulturo Vaska Simonitija na ustavnem sodišču razglašeni za neveljavne, je ministrstvo sporočilo, da je bil na ustavnem sodišču delno razveljavljen le en člen Zakona o Lipici, nekaj delnih razveljavitev pa je bilo v primerih zakonodaje izpred časa trenutne vlade.

Tudi nobena kadrovska odločitev ministrstva ni dobila epiloga na upravnem sodišču. Če je Širca imela v mislih kadrovske menjave v Viba filmu in na Filmskem skladu, je potrebno poudariti, da ministrstvo za kulturo na te odločitve nima vpliva, saj jih z glasovanjem sprejemajo organi teh ustanov, še med drugim odgovarjajo na kulturnem ministrstvu.