Peter Musevski je eden najpogosteje angažiranih slovenskih filmskih igralcev zadnih let. Foto: Filmski sklad Republike Slovenije
Peter Musevski je eden najpogosteje angažiranih slovenskih filmskih igralcev zadnih let. Foto: Filmski sklad Republike Slovenije
Življenje v samostojni Makedoniji ni vedno takšno, kot bi si ga želeli Makedonci. Foto: EPA

Film Jas sum od Titov Veles (Jaz sem iz Titovega Velesa) režiserke Teone Strugar Mitevske, katerega snemanje je podprl Filmski sklad RS, govori o treh sestrah, ki skušajo preživeti v kaotični postsocialistični Makedoniji. Njihovo življenje spremljamo skozi osebni pogled ene izmed njih, Afrodite, ki ji nov način življenja dopuščale malo časa zase. Tu pa sta še Slavica, ki je na metadonski terapiji, in pragmatična Safo, trdno odločena, da doseže svoje cilje.



Pomoč iz Slovenije ni prišla prvič
Makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska tokrat ne ustvarja prvič s 'pomočjo' slovenskih partnerjev. Že njen celovečerni prvenec Kako ubiv svetec/How I Killed a Saint (Kako sem ubil svetnika) je nastajal v sodelovanju z RTV Slovenija, VOK-jem in slovenskim producentom Emotionfilm. Film je prejel dve pomembni festivalski nagradi, tigra v Rotterdamu in nagrado avstrijskega festivala Crossing Europe, predvajali pa so ga tudi na festivalih v Karlovih Varih, Ljubljani, Sarajevu in Valencii.

Teona Strugar Mitevska se je med drugim predstavila tudi že na filmskem festivalu v Berlinu, kjer si je njen kratki film Veta prislužil posebno omembo žirije, med režiserkinimi izdelki pa je tudi dokumentarni film Amer in Amerika. Slednjega je Strugar Mitevska uresničila v času svojega sodelovanja v filmskem programu fakultete M.F.A. Tisch School of Arts, ki deluje v sklopu newyorške univerze.