Festival StopTrik bo med 27. in 30. oktobrom potekal v Mariboru, 11. in 12. novembra pa v poljskem Lodžu. Že pred festivalom so pripravili dva
Festival StopTrik bo med 27. in 30. oktobrom potekal v Mariboru, 11. in 12. novembra pa v poljskem Lodžu. Že pred festivalom so pripravili dva "uvodna" večera: v Mariboru so prikazali program partnerskega festivala Stop Motion Montréal, v ljubljanskem Pritličju pa najboljše sodobne poljske animirane filme v sodelovanju z O!PLA Festivalom poljske animacije. Foto: StopTrik
false
"Impresivna umetniška dela, izobraževalni filmi za otroke, preproste reklame – vse te oblike so bile z lahkoto vključene v propagandni stroj, ne glede na politični režim, ki ga je sestavil," je povedala direktorica festivala Olga Bobrowska. Osrednja tema festivala bo tako politično in socialno angažiranje animacije. Propaganda je tudi vsebinska iztočnica za program Retrospektiva, v okviru katerega si bo mogoče ogledati tri kurirane selekcije, na ogled bo tudi izbor družbeno angažiranih oglasov ob 20. obletnici Mladininega Proglasa. Foto: StopTrik

V Mariboru bo ta konec tedna potekal 6. mednarodni filmski festival StopTrik. Gre za prvi evropski festival, posvečen umetnosti "stop motion" animacije, izraz, ki označuje tehnike ročno izdelanih, prostorskih animacij, kot so lutkarski film, animacija z glino, manipulacija z objekti ali fotografijo, animacija razsutih materialov, kot so sol ali pesek, pikselacija, tradicionalni "cut-out" in druge. Tridimenzionalni objekti so najprej fotografirani sličico za sličico, nato pa oživljeni z gibanjem.

Tematsko jedro festivala - propaganda
Ker je imela "stop motion" animacija vedno močen politični podton, so se letos odločili, da se osredotočijo na politično in socialno angažiranje animacije. "Impresivna umetniška dela, izobraževalni filmi za otroke, preproste reklame – vse te oblike so bile z lahkoto vključene v propagandni stroj, ne glede na politični režim, ki ga je sestavil. Tako bomo letos s tekmovalnim programom 'stop motion' animacije z vsega sveta, posebnim retrospektivnim delom, polnočnimi animacijami, kuratorskimi izbori animacij in spremljevalnimi dogodki razkrivali nevarna razmerja, ki se vzpostavljajo med neodvisno umetnostjo in formalno propagando," je pojasnila direktorica festivala Olga Bobrowska.

Festival bodo začeli v četrtek s seminarjem na temo emancipatornega potenciala in političnega vpliva kulturnih praks, ki bo združil aktiviste filmske kulture iz Slovenije, Poljske, Srbije, Kosova in Hrvaške.

Propaganda je tudi vsebinska iztočnica za program Retrospektiva, v okviru katerega si bo mogoče ogledati tri kurirane selekcije: Stop motion agitacija s kuratorjem Michałom Bobrowskim, Polnočni film: Ekranska tesnoba s kuratorjem Robertom Sowo in Mračni svetovi s kuratorko Ano Nedeljković.

V štirih festivalskih dneh, med 27. in 30. oktobrom, si bo v mariborskem Salonu uporabnih umetnosti mogoče ogledati aktualno produkcijo kratkih animiranih filmov zadnjih dveh let z vsega sveta. Na ogled bo 43 filmov v programu mednarodnega "stop motion" tekmovanja in 12 filmov v tekmovanju Borderlands, ki so bili izbrani med več kot 200 prispelimi prijavami. Po besedah programskega direktorja festivala Michała Bobrowskega so bili letos postavljeni pred zelo težko nalogo, ker so morali opraviti izbor med tolikšnim številom prispelih del.

V okviru spremljevalnega programa bodo v GT22 postavili razstavo čeških videodel Zanke despotizma, v zgornjem nadstropju Salona uporabnih umetnosti pa ob 20. obletnici Mladininega Proglasa izbor družbeno angažiranih oglasov, ki nagovarjajo aktualne probleme sodobne družbe, človeka in okolja.

Letošnji izobraževalni program bo vodil srbski avtor "stop motion" animacij ter vsestranski medijski umetnik Miloš Tomić. Poleg delavnic bodo predstavitve filmov tudi na mariborskih srednjih šolah in fakultetah.

Maribor in Lodž
Mednarodni Filmski festival Stop Trik se je rodil v centru alternativne kulture Pekarna, poleg Maribora pa poteka še na Poljskem. 11. in 12. novembra se bosta tekmovalni program festivala in del programa Panorama preselila v mesto Lodž, zgodovinsko središče poljske filmske industrije. Tam bo občinstvo tudi izbralo zmagovalce mednarodnega "stop motion" tekmovanja in tekmovanja Borderlands.