Zvezdnik je ustanovil fundacijo, ki je zbrala že milijardo dolarjev za raziskave Parkinsonove bolezni. Trudi se tudi, da se bolniki ne bi počutili izolirane.
Zvezdnik je ustanovil fundacijo, ki je zbrala že milijardo dolarjev za raziskave Parkinsonove bolezni. Trudi se tudi, da se bolniki ne bi počutili izolirane. "Diagnozo sem skrival sedem let. Zdaj druge motiviram k temu, da se je ne sramujejo in je ne skrivajo," je lani izjavil zvezdnik, ki se je zaradi težav z govorom igralsko že upokojil. Foto: AP

Igralcu bodo nagrado izročili na letošnji podelitvi t. i. nagrad guvernerjev. Nagrajeni bodo tudi tekstopiska Diane Warren ter režiserja Euzhan Palcy in Peter Weir, je naznanila Akademija. Odbor guvernerjev Akademije vsakoletni nabor nagrajencev izbere na podlagi njihovih "nepozabnih prispevkov k filmu in svetu na splošno".

Michael J. Fox, ki so mu Parkinsonovo bolezen diagnosticirali leta 1991 (leta 2000 pa je ustanovil fundacijo za raziskovanje te za zdaj neozdravljive bolezni), bo prejel nagrado Jean Hersholt za humanitarno delo. "Foxov neumorni boj za raziskave Parkinsonove bolezni v kombinaciji z njegovim brezmejnim optimizmom dokazuje, kakšno vlogo ima lahko posameznik v spreminjanju prihodnosti za milijone ljudi," je v izjavo za javnost zapisal predsednik Akademije David Rubin.

Michael J. Fox je zaslovel z vlogo mladega japija Alexa Keatona v družinski humoristični nanizanki Family Ties (Družinske vezi) ter pozneje nastopal še v številnih drugih serijah; v Vseh županovih možeh (Spin City) je denimo igral pomočnika newyorškega župana.

Filmsko pokrajino je najbolj zaznamoval kot Marty McFly v znanstveno-fantastični komični franšizi Nazaj v prihodnost; sicer se ga spominjamo še iz filmov Casualties of War (1989), Doc Hollywood (1991), The American President (1995) in The Frighteners (1996). V svoji karieri je osvojil pet emmyjev, štiri zlate globuse, grammy in dve nagradi igralskega ceha SAG. Za oskarja ni bil nominiran še nikoli.

Dobitniki letošnjih častnih oskarjev: Michael J. Fox, Euzhan Palcy, Diane Warren in Peter Weir. Foto: AP
Dobitniki letošnjih častnih oskarjev: Michael J. Fox, Euzhan Palcy, Diane Warren in Peter Weir. Foto: AP

Rubin je utemeljil tudi nagrade drugih letošnjih lavreatov: "Euzhan Palcy je pionirska režiserka, katere prelomni dosežki v mednarodnem filmu so zapisani v zgodovino. Glasba in besedila Diane Warren so okrepili čustveno moč neštetih filmov in navdahnili cele generacije glasbenikov. Peter Weir je režiser izjemnih veščin in umetniške moči, čigar delo nas spomni, da film lahko zaobjame cel spekter človeške izkušnje."

Robin Williams je nekoč izjavil, da je bilo Društvo mrtvih pesnikov njegov najljubši film, kar jih je posnel, Peter Weir pa najljubši režiser, s katerim je delal. Foto: IMDb
Robin Williams je nekoč izjavil, da je bilo Društvo mrtvih pesnikov njegov najljubši film, kar jih je posnel, Peter Weir pa najljubši režiser, s katerim je delal. Foto: IMDb

Peter Weir: filmski titan
Avstralski režiser Peter Weir je podpisal nekaj ključnih filmov zadnjih štiridesetih let, če začnemo s Piknikom pri Hanging Rocku (1975) in Poslednjim valom (1977). Režiral je vojno dramo Leto nevarnega življenja (1982), ki je Lindi Hunt prinesla oskarja za stransko vlogo. Za režijo je bil nominiran za – sicer osemkrat nominirano in z dvema oskarjema ovenčano – kriminalno dramo Priča (1986). Weir, ki se nikoli ni hotel popredalčkati v en sam žanr, je v svoji karieri nabral še pet nominacij: za Društvo mrtvih pesnikov (1989), za Zeleno karto (1990, za scenarij), za Trumanov šov (1998) ter za Gospodar in bojevnik (2003). Režiral je tudi film katastrofe Brez strahu, ki je Rosie Perez prinesel nominacijo za stransko vlogov.

Diane Warren: neverjetnih 13 nominacij, nobenega oskarja
Diane Warren
je ena najbolj plodovitih tekstopisk vseh časov – izvirne skladbe je napisala za več kot sto filmov. To ji je prineslo kar 13 oskarjevskih nominacij v kategoriji najboljše izvirne pesmi, od Nothing’s Gonna Stop Us Now (1987, iz filma Mannequin) do Somehow You Do (2021, iz filma Four Good Days). Med tema dvema mejnikoma je napisala nekaj antologijskih filmskih pesmi, od Because You Loved Me (iz Up Close & Personal, 1996) in How Do I Live (iz Letala prekletih, 1997) do I Don’t Wanna Miss a Thing (iz Armagedona, 1998) in Til It Happens to You (iz dokumentarca The Hunting Ground, 2015).

Euzhan Palcy, pionirka
Euzhan Palcy je na Martiniqu rojena scenaristka, režiserka in producentka, ki je imela vpliv na cele generacije umetnikov. Že s prvencem Sugar Cane Alley (1983) je osvojila srebrnega leva na beneškem filmskem festivalu in postala prva temnopolta režiserka v zgodovini s to nagrado. Z naslednjim celovečercem, A Dry White Season (1989), je postala prva temnopolta režiserka na čelu velikega hollywoodskega studijskega filma; Marlonu Brandu je prinesel njegovo osmo in zadnjo oskarjevsko nominacijo. Njen zadnji film je bila glasbena pravljica Siméon (1992).

Nagrade guvernerjev bo Akademija podelila 19. novembra letos v Los Angelesu. 95. podelitev oskarjev bo sledila 12. marca 2023.

Lani je nagrado Jean Hersholt za humanitarno delo dobil Danny Glover, častne oskarje pa Samuel L. Jackson, Elaine May in Liv Ullmann.