Že dolgo se o fantazijskem akcijskem trilerju ni govorilo kot o resnem kandidatu za oskarje. A potem je prišel Vitez teme ... Foto: Kolosej
Že dolgo se o fantazijskem akcijskem trilerju ni govorilo kot o resnem kandidatu za oskarje. A potem je prišel Vitez teme ... Foto: Kolosej
Johnny Depp, Jim Carrey
Česar koli se Johnny Depp dotakne, se spremeni v zlato. Bo tako tudi z Ugankarjem, s katerim Jim Carrey (desno) pred dobrim desetletjem ni ravno prepričal? Foto: EPA
Philip Seymour Hoffman, Danny DeVito
Vlogo zlobnega Pingvina bo po Dannyju DeVitu (desno) podedoval Philip Seymour Hoffman. Foto: EPA

V omenjenem studiu bodo januarja, ko sezona glasovanja za oskarje doseže vrhunec, "netopirsko" filmsko uspešnico še enkrat predstavili javnosti. Kot pojasnjuje neki vir iz studia: "Gre za to, da ljudi spet spomnimo nanj." Studijski vodje se dogovarjajo za vrnitev Batmana, naslovnega junaka že drugič igra Christian Bale, vsaj na velikanska platna kinodvoran Imax, ni pa še znano, če se bo spet pojavil tudi v "običajnih" kinodvoranah.

Govorice o oskarjih že po premieri
Film v režiji Christopherja Nolana je doživel izjemen tržni in kritiški uspeh, zato so se kmalu po premieri pojavile govorice o možnosti oskarjevskih nominacij za režiserja, producente in igralsko zasedbo - še posebej za Balovega soigralca, pokojnega Heatha Ledgerja, ki je mojstrsko upodobil zlobnega Jokerja.

V blagajnah kmalu milijarda zelencev
Doslej je Vitez teme samo v ZDA v kinoblagajne prinesel okrog 512 milijonov dolarjev, 440 milijonov zelencev pa po svetu - več kot 55 samo v kinematografih Imax. S ponovnim prihodom v kina na vrhuncu oskarjevske sezone bo zlahka presegel milijardo dolarjev dobička. Batmanova najnovejša dogodivščina bo na DVD-jih na voljo decembra, a za tiste, ki so verjeli, da bo Vitez teme presegel celo višave Titanika, ni več upanja. Film sicer že je na drugem mestu največjih zaslužkarjev vseh časov, a Titanikovih neverjetnih 1,84 milijarde dolarjev iz let 1997 in 1998 je (za zdaj) nemogoče premagati.

Depp in Hoffman v vlogi zlobnežev
Medtem ko se prah okrog Viteza teme še ni polegel, pa se že šušlja o novem nadaljevanju Batmana. Sir Michael Caine, ki v filmu igra butlerja Alfreda Pennywortha, je potrdil, da bosta v naslednji dogodivščini zaigrala tudi Johnny Depp in Philip Seymour Hoffman. Legendarni britanski filmski igralec je povzel svoj pogovor z enim izmed studijskih vodij, ki mu je najprej potrdil, da bodo posneli še en film. Nato ga je Caine vprašal: "Le kako bomo presegli Heatha Ledgerja kot Jokerja?" Vodja mu je odgovoril: "Povem, ti kako - z Johnnyjem Deppom v vlogi Ugankarja in s Philipom Seymourjem Hoffmanom v vlogi Pingvina." Caine si je rekel: "Hudiča, spet jim je uspelo."

V kritiško in tržno ne preveč navdušujočem filmu Batman za vedno iz leta 1995, v katerem si je netopirsko ogrinjalo nadel Val Kilmer, je zlobneža Ugankarja igral Jim Carrey, leta 1992 pa je Batmanu v podobi Michaela Keatona življenje grenil Danny DeVito v vlogi Pingvina.

Novi film naj bi začeli snemati naslednje leto, v vlogi bogataša Brucea Wayna, ki se po potrebi prelevi v Batmana, se bo spet pojavil preizkušeni Christian Bale.

A. K.