Foto:
Foto:
Janez Stanovnik meni, da film služi najbolj umazanim političnim ciljem.
Prizor iz filma Na svoji zemlji
Rupel ozračja ni še bolj razvnemal.

Vodstvo televizije je nad gledanostjo tako navdušeno, da načrtujejo pripravo še dveh filmov. Eden bo govoril o poboju 9.000 italijanskih vojakov na Kefaloniji po kapitulaciji Italije, drugi pa bo posnet po knjigi Kri poražencev, ki opisuje kriminalna dejanja italijanskih partizanov med podporniki Mussolinijeve republike.


Vabimo vas, da svoje mnenje o tem, kako bi se morala na sporni film odzvati slovenska vlada, izrazite v SMS-anketi. Če menite, da bi morala poslati protestno noto, na številko 2929 pošljite SMS-sporočilo rtv 1. Če bi bil pravi način skupni zgodovinski dokument, pošljite sporočilo rtv 2. Če menite, da je odziv nepotreben, v sporočilo zapišite rtv 3, če pa ne veste, kaj bi morala vlada ukreniti, pošljite sporočilo rtv 4.


Film za celjenje ran?
Visoka gledanost obeh delov filma po mnenju direktorja hiše RAI Fiction pomeni, da si Italijani želijo spoznati celotno zgodovinsko resnico. Dejstvo, da je pravice za predvajanje filma odkupila tudi slovenska nacionalna televizija, naj bi bilo dokaz, da sporni film ni razdvojil evropskega spomina na drugo svetovno vojno in dogodke po njej, ampak je spomine rešil pred pozabo, pripomogel pa naj bi tudi k celjenju ran.

Ni dokumentarni film
Italijanski mediji predvajanju filma niso posvetili pozornosti, so pa o njem pisali že po premiernem predvajanju prejšnji teden. Takrat so se večinoma strinjali, da Srce v breznu ni dokumentarni film in da v njem prevladujejo politični nameni.

Novi odzivi Slovencev
Na projekcije sta se odzvala tudi Liberalna akademija in društvo Promemoria. Akademija je pripravila projekcijo prvega slovenskega povojnega filma Na svoji zemlji, pred začetkom pa so različni govorniki spregovorili o fojbah in politizaciji filma.

Film za propagando
Darko Štrajn iz Liberalne akademije je poudaril, da je politični kontekst nastanek filma sploh omogočil in da je končni izdelek tipični primer filma za propagando. Z njim se je strinjal predsednik Zveze borcev Janez Stanovnik, ki je izjavil, da film služi uresničitvi najbolj umazanih političnih ciljev. Še posebej je izpostavil svojevrstno izrabljanje otrok, z nastopom katerih v filmu še netijo čustva.

Tragediji bi se lahko izognili
Jože Pirjevec je o fojbah rekel, da je bila to tragedija, ki bi se ji bilo mogoče izogniti, če bi bili na vodilnih mestih pravi ljudje. Tako pa zdaj v Italiji hočejo problem fojb prikazati kot etnično čiščenje. Govoril pa je tudi Jelko Kacin, ki je zunanje ministrstvo ošvrknil, da se je na film odzvalo medlo.

Fašistična zapuščina kot protiudarec?
Društvo Promemoria pa je na pročelje stavbe televizije predvajalo odlomke iz dokumentarnega filma britanske televizije BBC Fašistična zapuščina, ki ga je Italija odkupila in nikoli omogočila predvajanja, saj govori o italijanskih vojnih zločinih pred drugo svetovno vojno in po njej. Zanje ni italijansko sodstvo nikoli nikomur sodilo.

Odziv uradne Ljubljane
Za TV Slovenija je naš zunanji minister Dimitrij Rupel dejal, da bi bil vesel, če ne bi razvnemali čustev o stvareh, ki so že davno za nami. "Bil bi vesel, da bi slovenski umetniki in kulturniki ustvarjali filme o zgodovini, da bi na podlagi slovenskih umetnin, slovenskih stališč in slovenskih del vodili konstruktivno razpravo. Želim si konstruktivno razpravo, ta je potrebna, ne bi pa reagiral na vsako stvar, ki se pojavi," je izjavil.

Tudi minister za kulturo je skušal umiriti precej napeto ozračje in se je strinjal z Ruplom o pomanjkanju samoreflekcije Slovencev. "Tudi v Sloveniji bi lahko naredili dober film o dejanjih, ki so se dogajali med vojno ali po vojni, kar bi do določene mere nevtraliziralo, kar se sedaj dogaja. Mislim, da smo v zadnjih mesecih razburjali slovensko javnost zelo neprimerno, kajti nihče ni tega filma videl, mi pa že štiri mesece govorimo o njem, kar je čudna reklama za nek film, ki so ga gledalci lahko videli šele v nedeljo in ponedeljek na italijanski televiziji."


Kaj pa vi mislite?

Izrazite svoje mnenje o spornem filmu na spletnem forumu RTV Slovenija.