Bo je nadarjena kickboksarka, a je ločitev staršev zanjo tako veliko breme, da grozi, da bo namerno uničila celo državno prvenstvo. Foto: IMDb
Bo je nadarjena kickboksarka, a je ločitev staršev zanjo tako veliko breme, da grozi, da bo namerno uničila celo državno prvenstvo. Foto: IMDb

Film o nadarjeni in vročekrvni kickboksarki Bo, katere starši so v ločitvenem postopku, so v nedeljo izbrale žirije mladih od 12. do 14. leta starosti v 55 mestih v 34 evropskih državah.

Pri izbiranju zmagovalnega filma je sodelovalo 2800 mladih ljubiteljev filma - tudi slovenski osnovnošolci zadnje triade. V izolskem Art Kinu Odeon so si najprej ogledali tri nominirane filme, projekcijam je sledil pogovor.

Sorodna novica Osnovnošolci, filmski žiranti: mladi v Izoli soodločajo o evropski nagradi

Slovenski žiranti so bili ves čas preko spleta v stiku z vrstniki iz vse Evrope, tudi ko sta predstavnika slovenske žirije prek videokonference sporočila izide glasovanja v nemški Erfurt, kjer so zmagovalnemu filmu še isti večer podelili evropsko nagrado mladega filmskega občinstva EFA. Slavnostna podelitev nagrade je bila v živo predvajana prek spletne strani dogodka.

Za nagrado mladega filmskega občinstva EFA sta bila letos nominirana še filma Old Boys v režiji Tobyja McDonalda in Los bando Immortale v režiji Christiana Loja.

Evropskim najstnikom so se pri ogledu treh najnovejših evropskih filmov in glasovanju letos prvič pridružili vrstniki iz Avstralije.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem EFA, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma.

Kot so sporočili iz zavoda za razvijanje filmske kulture Otok, ki z evropskim projektom filmske vzgoje že od leta 2013 "sooblikuje samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev", je letošnji prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva EFA tudi slovenski zmagovalec. Mladi žiranti so s svojim celodnevnim filmskim udejstvovanjem pripravljali tudi Izolo na 15. mednarodni filmski festival Kino Otok, ki bo potekal med 5. in 9. junijem. Na njim bodo lahko mladi raziskovali filmske pokrajine v okviru Podmornice - Otoka za mularijo, kinootoške sekcije za otroke, mlade in družine, v programu bo tudi eden od letošnjih nominiranih filmov.

Kot so še sporočili iz zavoda Otok, je bila lani v nominacijski komisiji, ki jo je imenovala EFA in je s sožiranti med 40 evropskimi mladinskimi filmi izbrala tri, ki so prišli v ožji izbor za nagrado, tudi programska koordinatorka Zavoda Otok Ana Cerar. To je bilo prvič, da je pri izboru sodelovala tudi zastopnica Slovenije.