Studio Ghibli je zadnji Mijazakijev film napovedal zgolj s preprostim posterjem. Foto: Reuters
Studio Ghibli je zadnji Mijazakijev film napovedal zgolj s preprostim posterjem. Foto: Reuters

82-letni Hajao Mijazaki, avtor animiranih filmov, kot sta Moj sosed Totoro in Čudežno potovanje (Sprited Away), je v preteklosti že večkrat napovedal svojo upokojitev. Nazadnje leta 2013, ko je sporočil, da ne bo več snemal celovečernih filmov, ker ne more več ohranjati svojega perfekcionističnega pristopa k delu.

Številni so zdaj prepričani, da je How Do You Live? (slov. Kako živiš? oz. jap. Kimitachi waikiru ka) vendarle zadnji film tudi z oskarjem nagrajenega režiserja, ki se je skozi risano animacijo znova lotil kompleksnih in pogosto temačnih tematik.

How Do You Live je zgodba 15-letnega dečka Mahita, ki se sredi druge svetovne vojne spopada s smrtjo matere, medtem ko njegov oče dela v tovarni vojaških letal. Film je navdihnila istoimenska knjiga iz leta 1937, vendar scenarij ne sledi zgodbi. Med razreševanjem težkih bivanjskih vprašanj Mahito sreča cel kup tipično Mijazakijevih prikupno srhljivih bitij.

Nostalgična asketska promocija filma

Studio Ghibli se je promocije zadnjega filma tokrat zavestno lotil asketsko. "Preveč informacij bi lahko zmanjšalo zanimanje občinstva," je junija letos priznal vodilni producent Tošio Suzuki.

Pred filmom tako ni bilo dogodkov, napovednikov ali oglasnih panojev. Film je napovedoval zgolj ročno narisan Mijazakijev poster. "Poster in naslov – samo to smo dobili kot otroci. Takrat sem si poskušal predstavljati, o čem bo film, in ta občutek smo želeli nazaj," je o kampanji še dejal Suzuki.

Tako kot pri drugih Mijazakijevih filmih tudi pri How Do You Live? začetek predvajanja sovpada z začetkom šolskih počitnic na Japonskem. Kot poroča BBC-jev dopisnik iz Tokia, nekatere izmed prvih predstav niso bile niti razprodane, saj številni sploh niso vedeli za začetek predvajanja. Datuma projekcij zunaj Japonske (za zdaj) še ni.