Legendarna šesterica, ki so jo sestavljali John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin in Graham Chapman, je z nadrealističnim humorjem zabavala kar v 45 delih kultnih montypythonovskih prigod. Skupina je postavila na glavo do takrat veljavna 'pravila' pisanja skečev in prepletla eno prigodo v drugo, skeče pa zaključevala praktično sredi dogajanja. Foto:
Legendarna šesterica, ki so jo sestavljali John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin in Graham Chapman, je z nadrealističnim humorjem zabavala kar v 45 delih kultnih montypythonovskih prigod. Skupina je postavila na glavo do takrat veljavna 'pravila' pisanja skečev in prepletla eno prigodo v drugo, skeče pa zaključevala praktično sredi dogajanja. Foto:
Film Brianovo življenje je leta 1979 marsikoga razburil (na Švedskem so ga na primer prepovedali) – pravzaprav ga še posneti ne bi mogli, če ne bi finančno na pomoč priskočil beatle George Harrison. Gre namreč za groteskno parodijo Svetega pisma: junak Brian Cohen iz Nazareta nehote zasenči Jezusovo življenje.

Snemanje filma, v katerem bodo pythonovci glasove posodili skupini vesoljcev, ki naključnega Zemljana obdarijo s sposobnostjo, da počne "absolutno nič", da bi videli, kakšno zmešnjavo lahko naredi iz sveta okrog sebe, naj bi se že letos spomladi začelo v Veliki Britaniji. Nekako je ključen del zapleta tudi pes Dennis (glas mu bo posodil Robin Williams), ki o nastali kolobociji očitno razume več kot kateri koli (Ne)zemljan. "To sicer ne bo bo montypythonovski film, ampak definitivno pa bo v tem tonu," je za filmsko revijo Variety povedal Jones.
Scenarij za Absolutely Anything sta Terry Jones in Gavin Scott sicer pilila kar dolgih dvajset let. Dobro znamenje je tudi, da je eden izmed producentov Mike Medavoy, ki je imel isto nalogo tudi pri Brianovem življenju; Terry Jones je seveda režiral tako Brianovo življenje kot Monty Python: Smisel življenja, skupaj s Terryjem Gilliamom pa sta posnela morda njihovo najboljšo komedijo, Monty Python in sveti gral.
Za zdaj je znano le, da sta v projekt že vključena Michael Palin in John Cleese, z Ericom Idlom pa se producenti še pogajajo. Še živeča peterica je nazadnje javnost razburila daljnega leta 1998, na festivalu komedije v Aspenu, kjer je Terry Gilliam s kolegi po odru brcal žaro, v kateri naj bi bili posmrtni ostanki za rakom umrlega Grahama Chapmana (niso bili).
Saj se ne da povedati v nekaj stavkih ...
Medavoy, ki je bil ne nazadnje tudi producent lanskega velikega oskarjevskega zmagovalca, Črni labod, pravi, da ima s filmi, kakršen bo Absolutely Anything, ogromno izkušenj še iz sedemdesetih, ko je bil na čelu produkcije studia United Artists. "Terry in Gavin sta sestavila klasično farso – nekaj, o čemer mislim, da po vseh tistih filmih o Pink Panterju, ki smo jih za UA posneli z Blakom Edwardsom, vendarle nekaj vem. Pravzaprav je v filmu celo napihnjen Francoz, ki spominja na inšpektorja Clouseauja – tukaj pa se podobnost tudi konča. Podobno kot vsi ostali projekti, s katerimi imajo opravki montypythonovci, se tudi tega ne da povzeti s preprostim sinopsisom."
Terry Jones je nazadnje režiral film Wind in the Willows (1996), v katerem so poleg njega nastopili še Cleese, Idle, Palin, Steve Coogan in Nicol Williamson. Kljub precej dobrim kritikam je imel samo zelo omejeno distribucijo, kar je Jonesa menda za dolgo vrsto let odvrnilo od režije. Kljub temu se ni upokojil, pač pa je izdal več knjig in se preizkusil kot operni režiser (The Doctor's Tale), trenutno pa se ukvarja z nastajajočima projektoma "heavymetalske različice Hrestača" in opero, ki bo premiero doživela med poletnimi olimpijskimi igrami v Londonu.
Kolektiv je sicer lani poleti napovedal snemanje ekranizacije avtobiografije Grahama Chapmana, ki bi prav tako morala biti nekakšen "kolaž" filmskih tehnik, a o tem projektu od takrat dalje ni bilo slišati ničesar več.