74-letni Terry Jones je ustanovni član letečega cirkusa Montyja Pythona, kultnega komičnega kolektiva, ki so ga konec šestdesetih poleg njega sestavljali še John Cleese, Eric Idle, Graham Chapman, Michael Palin in Terry Gilliam. Foto: Reuters
74-letni Terry Jones je ustanovni član letečega cirkusa Montyja Pythona, kultnega komičnega kolektiva, ki so ga konec šestdesetih poleg njega sestavljali še John Cleese, Eric Idle, Graham Chapman, Michael Palin in Terry Gilliam. Foto: Reuters
Monty Python
Odkar so se leta 1980 poslovili od odrov, se Monty Python niso mogli otresti zahtev po ponovni združitvi. "Vdali" so se s serijo desetih nastopov leta 2014, ki so bili verjetno resnično zadnji. . Foto: Cineplexx

Jones med drugim kaže znake primarne progresivne afazije, kar vpliva na njegovo sposobnost komuniciranja z okolico. Zaradi tega Jones odslej "ne bo več mogel dajati intervjujev," je za medije potrdil njegov predstavnik za stike z javnostjo.

O komikovem zdravstvenem stanju je njegov štab spregovoril zato, ker je organizacija BAFTA Cymru (valižanska veja Bafte) objavila, da bo v Walesu rojeni igralec naslednji dobitnik njihove nagrade za življenjsko delo.


Neusmiljena bolezen

Primarna progresivna afazija je nevrološki sindrom, ki postopoma vse bolj omejuje posameznikovo sposobnost komuniciranja. "Ponavadi se začne kot majhna motnja v jeziku, napreduje pa do skoraj popolne nezmožnosti govorjenja v zadnjem stadiju", zvemo na spletni strani britanske organizacije National Aphasia Association. Ne gre pa za obliko alzheimerjeve bolezni, opozarjajo. "Večina bolnikov ohrani sposobnost, da skrbijo zase, se ukvarjajo s hobiji in v nekaterih primerih celo obdržijo službo."

Jones, ki se je rodil v Colwyn Bayu na severu Walesa, je bil član kultne komične druščine, v kateri so bili še Terry Gilliam, John Cleese, Eric Idle, Michael Palin in danes že pokojni Graham Chapman. Režiral je dva njihova uspešna celovečerca, Brianovo življenje in Pomen življenja (The Meaning of Life), skupaj s soimenjakom Gilliamom pa sta režirala še komedijo Monty Python in Sveti gral.

Leta 2014 so se še živeči člani zbrali za deset predstav najboljših starih skečev v londonski dvorani O2; enega od šovov so neposredno prenašali v številnih kinih po svetu, tudi v Sloveniji (recenzijo dogodke si preberite na povezavi zgoraj.)

"Terry je ponosen in počaščen, da se mu bodo poklonili na ta način, in se veseli proslave," je o bližajoči se podelitvi nagrade - zgodila se bo 2. oktobra - povedal komikov predstavnik za javnost. "Zelo se veselimo poklona delu Terryja Jonesa; v podelitev bomo vključili pregled njegovih del od leta 1969 pa do danes," je komentirala predsednica organizacije Bafta Cymru Hannah Raybould.