Festivalski predsednik Roberto Cicutto in festivalski direktor Alberto Barbera na predstavitvi letošnjega programa. Foto: EPA
Festivalski predsednik Roberto Cicutto in festivalski direktor Alberto Barbera na predstavitvi letošnjega programa. Foto: EPA

Izbor del iz programa Venice VR je običajno rezerviran za omejeno skupino ljubiteljev filmov, ki jim uspe potovati do beneških kinematografov, tokrat pa bo 44 izbranih del predstavljenih v več večjih mestih po svetu, poleg Montreala tudi v Københavnu, Berlinu, Parizu in Pekingu.

Beneška Mostra letos z manj filmi, a kot praznovanje novega začetka

"Zelo smo veseli in ponosni na to novo in inovativno sodelovanje," sta dejala kustosa programa Venice VR Expanded Michel Reilhac in Liz Rosenthal. Po njunih besedah bo beneška Mostra letos prvič sodelovala z mrežo uglednih mednarodnih umetnostnih ustanov pri predstavitvi programa.

Brez multidisciplinarnosti ne gre več
Prva ustanova, s katero so festivalski organizatorji stopili v stik, je montrealski center Phi. Gre za vodilno ustanovo na svetu pri promociji te novodobne umetnosti in tudi pri podpori umetnikov, kjer se zavzemajo za t. i. potopitveno umetnost.

S projektom Destination: Phi želijo v kanadski ustanovi znova oživiti večdimenzionalno umetnost, kar potrjuje tudi sodelovanje pri programu Venice VR Expanded. Obiskovalcem s pomočjo dejanskih in virtualnih razstav ter številnih multidisciplinarnih pobud pričarajo individualno odisejado, polno srečanj, navdihov in izpraševanj, še piše Art Daily.

Cate Blanchett na čelu žirije
Že v januarju so organizatorji sporočili, da bo mednarodni žiriji letos predsedovala dvakratna oskarjevka Cate Blanchett. Že sredi aprila pa so potrdili, da bo letošnji mednarodni filmski festival v Benetkah zagotovo izveden.

77. mednarodni filmski festival v Benetkah bo potekal med 2. in 12. septembrom.