Ekološka kmetija v Kostariki, kjer vzgajajo sadike za pogozdovanje. Foto: SOJ RTV SLO/Anja Čuček
Ekološka kmetija v Kostariki, kjer vzgajajo sadike za pogozdovanje. Foto: SOJ RTV SLO/Anja Čuček

Na festivalu, ki je pod naslovom Mi smo narava potekal med 10. in 22. oktobrom, je bilo v finalni izbor uvrščenih 52 filmov, sicer pa je bilo na festival prijavljenih 350 filmov iz 46 držav.

Sorodna novica Kostarika - raj tudi za slovenske biologe

Nominacija za najboljši kratki dokumentarec leta
V kategoriji kratkih filmov je bil za najboljši kratki dokumentarec leta nominiran tudi drugi del filma o Kostariki – Vrnitev v pragozd, na koncu se je zmage veselil Morski ptič Conorja Ferrisa. V kategoriji dolgih filmov pa je slavil Najbolj osamljeni kit: iskanje 52 v režiji Joshue Zemana in produkciji Leonarda DiCapria, so sporočili z Nacionalnega inštituta za biologijo.

Dokumentarec o Kostariki je nastal v režiji Anje Čuček, direktor fotografije je Bernard Perme. Prvi del filma, naslovljen KostarikaBiodiverziteta v tropskem gozdu je predhodno že dobil nagrado za odličnost v kinematografiji na mednarodnem filmskem festivalu Nature without Borders.

Vračanje Kostarike v stanje pred plantažami
Film je nastal na pobudo biologov Marine Dermastia in Toma Turka, ki že celo desetletje sodelujeta s tropsko raziskovalno postajo La Gamba v tropskem deževnem gozdu na jugu Kostarike, na čelu katere sta Werner Huber in Anton Weissenhofer z univerze na Dunaju. Dermastia in Turk sta se v vseh teh letih delovanja na Kostariki seznanila tako z biodiverziteto Kostarike kot tudi s pobudami za pogozdovanje opuščenih plantaž banan in vzpostavitvijo biološkega koridorja Cobiga, ki bi povezoval polotok Osa na jugu z nacionalnim parkom Amistad na severu Kostarike.

Prav vračanje Kostarike v stanje pred plantažami je rdeča nit filma, ki nas popelje skozi vnovični brst tropskega gozda na opustelih plantažah in travnikih ter predstavi najpomembnejše izzive pogozdovanja tropske znanstveno-raziskovalne postaje v srčiki tropskega deževnega gozda v La Gambi, piše v napovedi filma.


Oba dela dokumentarnega filma o Kostariki si lahko pogledate spodaj.

Kostarika - Biodiverziteta v tropskem gozdu, dokumentarni film, 1/2
Kostarika - Vrnitev v pragozd, dokumentarni film, 2/2