Žirant Jeremy O. Harris je po projekciji filma A Thousand and One
Žirant Jeremy O. Harris je po projekciji filma A Thousand and One "jokal na ulici", kot je povedal v svojem sklepnem nagovoru. Foto: IMDb
Sorodna novica Vrača se Sundance, znan kot odskočna deska za najboljše v neodvisni kinematografiji

Žirijo osrednjega tekmovalnega programa letošnjega Sundancea so sestavljali pisatelj Jeremy O. Harris, režiserka Eliza Hittman in igralka Marlee Matlin. Harris je na sklepni slovesnosti v solzah povedal, da je izrecno prosil, da bi režiserki in scenaristki A. V. Rockwell sam izročil nagrado. "Nikoli v življenju še nisem videl, da bi kdo življenje, ki je tako podobno mojemu lastnemu, uprizoril s toliko niansiranosti in nežnosti," je komentiral. "Ta film mi je segel v drobovje in na dan privlekel vsa čustva, ki sem se jih v teh sferah navadil prikrivati."

Film A Thousand and One je postavljen v New York devetdesetih let. Mama samohranilka, ki večinoma živi po zavetiščih, svojega šestletnika ugrabi iz rejništva in poskuša zanj in zase ustvariti boljše življenje – a pri tem jo ovira še temna skrivnost iz preteklosti.

Nagrajenka sama ni bila nič manj ganjena. "To je bila neverjetno dolga pot zame, a inštitut mi je ponudil krasen podporni sistem," je povedala o vodstvu festivala.

Nagrado občinstva za "kinematografije sveta" je prejel dokumentarec 20 Days in Mariuopol, prvoosebni prikaz prvih dni po napadu Rusije na Ukrajino. Film je nastal s pomočjo 30 ur posnetkov, ki so jih na trak ujeli novinar tiskovne agencije Associated Press Mstyslav Chernov in njegovi sodelavci, ki so v obleganem mestu umrli, preden bi jih matični organizaciji uspelo spraviti na varno. "Rad bi se zahvalil vsem gledalcem, ki niso odvrnili pogleda," je v zahvalnem govoru povedal Chernov. "To ni dosežek, pač pa privilegij."

Ukrajinski novinar Mstyslav Chernov z dokumentarcem 20 Days in Mariupol prikaže, kako so s kolegi v napadenem mestu dokumentirali smrt in uničenje, njihovi posnetki so v različnih medijih obkrožili svet. Foto: Sundance
Ukrajinski novinar Mstyslav Chernov z dokumentarcem 20 Days in Mariupol prikaže, kako so s kolegi v napadenem mestu dokumentirali smrt in uničenje, njihovi posnetki so v različnih medijih obkrožili svet. Foto: Sundance

Dokumentarec Going to Mars: The Nikki Giovanni Project, ki sta ga režirala Joe Brewster in Michèle Stephenson, popisuje življenje in zapuščino pesnice Nikki Giovanni; film je osvojil nagrado žirije v sekciji dokumentarcev.

Sing J. Lee je nagrado za najboljšo režijo igranega filma prejel za film The Accidental Getaway Driver. Lío Mehiel je prejel_a posebno nagrado žirije za najboljšo vlogo: film Mutt popisuje en dan v življenju transspolne osebe.

Drama Magazine Dreams, v kateri Jonathan Majors upodobi amaterskega bodybuilderja, je bila nagrajena za svojo "ustvarjalno vizijo".

Najprej Sundance, naslednje leto oskarji?
"Vsi v tej dvorani se čisto vsakemu od vas globoko poklanjamo in vam čestitamo,"
je v znakovni govorici povedala žirantka Marlee Matlin. Ob tem ni pozabila pozdraviti svojih kolegov iz filma CODA, ki je na Sundanceu slavil pred dvema letoma (in pozneje osvojil oskarja za najboljši film). Njen soigralec iz CODE, oskarjevec Tony Kotsur, je navijal iz občinstva.

Žirija je v kategoriji svetovnega filma nagradila še film Scrapper (o 12-letnici, ki po mamini smrti sama živi na obrobju Londona) in dokumentarec The Eternal Memory (o učinkih Alzheimerjeve bolezni na 25-letno zvezo). Film o življenjih temnopoltih transspolnih spolnih delavcev Kokomo City je dobil nagrado občinstva v kategoriji NEXT.