Gajin svet pripoveduje o 11-letni Gaji (Tara Milharčič), ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa - pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica. Foto: Kolosej
Gajin svet pripoveduje o 11-letni Gaji (Tara Milharčič), ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa - pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica. Foto: Kolosej

Na festivalu, ki bo potekal med 11. in 18. novembrom, bodo predvajali filme z vseh koncev sveta, od Italije in Islandije do Tajske in Peruja. Filma slovenskih režiserjev se predstavljata v spremljevalnem programu, tekmovalni pa bo postregel z 11 celovečerci. Po besedah direktorja festivala Borisa T. Matića bodo na sporedu zgodbe o vročih temah, kot so begunska kriza, rekrutiranci v enotah Islamske države, položaj žensk v družbi in odhod mladih v boljšo prihodnost.

Med drugim je opozoril na celovečerca Dear Son tunizijskega režiserja Mohameda Ben Attie in Wildlife, v katerem se je kot režiser prvič preizkusil znani ameriški igralec Paul Dano.

V tekmovalnem programu bodo tudi nagrajenci z več prestižnih mednarodnih filmskih festivalov: celovečerec Vse je dobro nemške režiserke Eve Trobisch, Retablo perujskega režiserja Alvara Delgado-Aparacie in Manta Ray v režiji tajskega filmskega ustvarjalca Phuttiphonga Aroonphenga. Napovedana je tudi premiera hrvaškega celovečerca Sam samcat režiserja Boba Jelčića.

Ob 11 celovečercih se bo za festivalsko nagrado zlati voziček v svojih kategorijah potegovalo tudi deset kratkih filmov v mednarodnem programu in deset hrvaških kratkih filmov.

Bratušev film Gajin svet, ki je nastal pri Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija, bodo predvajali v spremljevalnem programu Bibijada, za Turkov celovečerec Dober dan za delo pa so predvideli posebno projekcijo. Del programa bodo tudi letos predstavili v drugih hrvaških mestih, in sicer med 15. in 18. novembrom.