Lanski festival je minil v znamenju prvega celovečerca Roka Bička, Razredni sovražnik. Koga bomo odkrili letos? Foto: FSF
Lanski festival je minil v znamenju prvega celovečerca Roka Bička, Razredni sovražnik. Koga bomo odkrili letos? Foto: FSF
Festival je naslednik Tedna domačega filma v Celju, ustanovljenega v sedemdesetih letih 20. stoletja, ki se je po osamosvojitvi preimenoval v Slovenski filmski maraton in se preselil v Portorožu, kjer po nekaj migracijah festival domuje še danes. Foto: FSF
Festival redno popestrijo tudi koncerti; lani je Portrož gostil "bosanskega psiha" Damirja Avdića, letos bo mlado srbsko zasedbo Repetitor. Foto: FSF

Festival, ki se bo zgodil med 10. in 14. septembrom, bodo v Amfiteatru odprli s projekcijami kratkih filmov Nasvidenje, Piran! Kristine Ravnikar in Vashava Saša Podgorška in Iztoka Kovača ter celovečercem Blaža Završnika Pot v raj. Že dan pred tem pa bodo festival uvedli s projekcijama filmov Na slikoviti obali Žarka Petana ter Zarota Francija Križaja.

Na festival se je prijavilo 136 filmov, kar je nekaj več kot prejšnje leto.

Osem celovečercev v tekmovalnem programu
Med 71 izbranimi filmi je bilo 11 celovečernih, od katerih jih bo osem del tekmovalnega programa, devet srednjemetražnih, med katerimi se jih bo za nagrade prav tako potegovalo osem, in 51 kratkih filmov - za nagrade se jih bo potegovalo 29. Druge izbrane filme bodo predvajali v sekciji Panorama.

Za širše občinstvo je najzanimivejši nabor igranih celovečercev v tekmovalnem programu. Poleg Završnikovega Pot v raj so tu še Drevo Sonje Prosenc, Avtošola Janeza Burgerja, Inferno Vinka Möderndorferja in koprodukcija Barbari/Varvari Ivana Ikića.

Obiskovalci si bodo v Portorožu med drugim lahko ogledali še dokumentarca Kaj pa Mojca? Urše Menart in Boj za Siniše Gačića.

Pred filmsko zasičenostjo rešujejo - koncerti
Filmske projekcije bo kot vsako leto popestrila glasbena spremljava festivala, ki jo bodo tokrat ponudili Fake orchestra, Repetitor in Katalena, ki bo nastopila na sklepni slovesnosti s podelitvijo nagrad.

Letos dodatno prizorišče
Del festivala bodo tudi pogovori in delavnice, obeta se še novost - spremljevalni filmski program v razstavišču Monfort. Tam bo na ogled nabor filmov iz sodobne domače produkcije, ki se niso uvrstili v glavni program festivala, a so kljub temu vredni ogleda, so pojasnili organizatorji.

Če Ljubljana ne pride do Portoroža ...
Program letošnjega FSF bodo podrobneje predstavili na novinarski konferenci 28. avgusta v Kinodvoru ter dan pred začetkom festivalskega dogajanja v Avditoriju Portorož. Po koncu festivala bodo 16. septembra festivalsko dogajanje na kratko preselili še v Kinodvor, kjer bodo predvajali zmagovalne filme festivala.