Slovenj Gradec je v teh dneh zajelo filmsko dogajanje dveh brezplačnih festivalov: pretekli konec tedna je bil v znamenju festivala animiranega filma Zebra, danes ga  bo nasledil Shots. Foto: Facebook/SHOTS Film Festival
Slovenj Gradec je v teh dneh zajelo filmsko dogajanje dveh brezplačnih festivalov: pretekli konec tedna je bil v znamenju festivala animiranega filma Zebra, danes ga bo nasledil Shots. Foto: Facebook/SHOTS Film Festival

Festival, ki letos praznuje peto obletnico, bo uvedel slovenski omnibus kratkih filmov šestih

Brezplačne vstopnice za ogled filmov lahko dvignete na prizorišču samem. Foto: Facebook/SHOTS Film Festival
Brezplačne vstopnice za ogled filmov lahko dvignete na prizorišču samem. Foto: Facebook/SHOTS Film Festival

scenaristov in petih režiserjev Kratki rezi.

Kot je v uvodniku zapisal direktor festivala Tomo Novosel, so se letos kljub oviram odločili, da izpeljejo festivalski program z nekoliko manj, 13 namesto 22, filmi, kot so jih bili obiskovalci vajeni v prejšnjih letih. Peti festival Shots, katerega novost so slovenski podnapisi filmov, bo tako ponudila filme iz Turčije, Madžarske, Avstrije, Srbije, Velike Britanije, Norveške, Ukrajine, Peruja in Slovenije. Nekaj je koprodukcij.

Med domačimi filmi bosta poleg omnibusa Kratki rezi v režiji Urše Menart, Kuke, Mitje Mlakarja, Jureta Dostala in Urbana Zorka na sporedu še film Lane Bregar Tudi jaz vidim in film Alzheimer Cafe v režiji Martina Drakslerja, ki bo septembra gostoval na puljskem filmskem festivalu.

Shots vsako leto poskrbi za koncert, letos pa organizatorji obljubljajo kar dva glasbena nastopa. Gostili bodo skupino Bagage iz Avstrije, ki bo odprla letošnji Shots, kot osrednja glasbena gostja pa bo nastopila Severa Gjurin z zasedbo.

Festival je pretekli konec tedna uvedel Festival animiranega filma Zebra, ki je ponudil 24 animiranih filmov, v sredo pa so se v filmsko dogajanje vključili gosti – avtorji filmov, ki se bodo s svojimi filmi predstavili na festivalu Shots.

Mednarodni filmski festival je prvo leto potekal v atriju čajnice Peč, a je že drugo leto privabil toliko obiskovalcev, da se je preselil na večje prizorišče pred dvorec Rotenturn. Kot je v uvodniku še zapisal Novosel, so "gostili izjemne režiserje, skupno prejeli več kot 5000 filmov in se dotaknili številke 2000 obiskovalcev v treh večerih". Leta 2018 se je festivalu pridružila še Zebra z izobraževalnimi delavnicami, ki so se izoblikovale v izobraževalna programa Filmski laboratorij in Filmska šola.