Vsi štirje filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC). Poleg omenjene četverice bodo v programu študentskih filmov prikazali tri kratke filme študentov ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), in sicer dokumentarni Na poti režiserja Kristiana Bernarda Irgla, Nočko, mami! v režiji Aljoše Nikoliča ter In je ostala noč režiserja Anžeta Grčarja.

Prizor iz filma Orkester. Foto: Gustav Film©
Prizor iz filma Orkester. Foto: Gustav Film©

Celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja se je uvrstil v program posebnih projekcij in bo imel 21. julija hrvaško premiero. Film prikazuje zgodbo pihalnega orkestra iz Slovenije, ko se ta odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. V filmu igrajo Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Kaja Podreberšek in Gaj Črnič sta upodobila glavna protagonista v filmu Kapa. Foto: Senca film
Kaja Podreberšek in Gaj Črnič sta upodobila glavna protagonista v filmu Kapa. Foto: Senca film

Prvi slovenski božični film Kapa v režiji Slobodana Maksimovića bo odprl otroški program festivala Pulica. Film pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje. V tej slovensko-luksemburško-hrvaško-slovaški koprodukciji igrajo Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in Rene Štur.

Dogajanje filma Illyricvm je postavljeno v leto 37 pr. n. št. Foto: Kinorama
Dogajanje filma Illyricvm je postavljeno v leto 37 pr. n. št. Foto: Kinorama

V hrvaški tekmovalni program se je uvrstil koprodukcijski film Illyricvm, gre za prvenec hrvaškega režiserja Simona Bogojevića Naratha, ki je scenarij zanj napisal v sodelovanju s Sašo Podgorelcem. Film, ki bo na festivalu doživel svetovno premiero, je nastal v koprodukciji Hrvaške, Slovenije, Italije, Kosova ter Bosne in Hercegovine. Dogajanje je postavljeno v leto 37 pr. n. št., ko mladega Liburna Volsusa vzame s sabo rimska enota, katere na videz preprosta naloga pobiranja davkov se sprevrže v napeto in z nepričakovanimi obrati prepleteno srečanje z lokalnimi, dozdevno pokorjenimi ilirskimi plemeni. V filmu igrajo Filip Križan, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Adrian Pezdirc, Labeat Bytyci, Franjo Dijak, Edi Čelić, Alan Katić, Elvis Bošnjak, Ana Takač, Ilir Prashtapica, Jasmin Telalović, Siniša Labrović in drugi.

 Goran Navojec in Ksenija Marinković v prizoru iz filma Nebesa. Foto: Delirium
Goran Navojec in Ksenija Marinković v prizoru iz filma Nebesa. Foto: Delirium

Koprodukcijski film Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića se je uvrstil v mednarodni tekmovalni program. Film prinaša tri zgodbe o vplivu čudeža na sodobno postjugoslovansko družbo, ki se dogajajo v letih 1993, 2001 in 2026. Ta celovečerna koprodukcija Srbije, Nemčije, Severne Makedonije, Slovenije, Hrvaške, Črne gore ter Bosne in Hercegovine bo na festivalu na ogled 17. julija. V filmu igrajo Goran Navojec, Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Nataša Marković, Sana Kostić, Miloš Samolov, Nikola Pejaković, Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević in drugi.

Na motovunski festival pa potuje kratki igrani film Za vogalom. Foto: Bela film
Na motovunski festival pa potuje kratki igrani film Za vogalom. Foto: Bela film

Po festivalu v Pulju se bo med 26. in 30. julijem odvil še filmski festival v Motovunu. Nanj se je v program kratkih filmov uvrstil kratki igrani film Za vogalom scenarista in režiserja Martina Turka, ki govori o medvrstniškem nasilju. V filmu igrajo Julijan Weiss Turk, Jaka Jakopič, Enej Kaše, Maksimilijan Franceschini Muhič, Iva Babič, Matej Puc, Marinka Štern, Leon Matek, Niko Novak in Robert Jakopič, so še sporočili s SFC-ja.