Foto:
Foto:
Viviane Reding je stalna gostja filmskih festivalov, na sliki s Quentinom Tarantinom letos v Cannesu.

V ponedeljek zvečer se je v Benetkah predstavil tudi drugi slovenski predstavnik, režiser Jan Cvitkovič - v tekmovalnem programu kratkega filma so namreč prikazali njegov 16-minutni film Srce je kos mesa. V filmu se predstavita Mojca Fatur in Primož Petkovšek, v omenjenem tekmovalnem programu pa se bo poleg filma Srce je kos mesa predstavilo še 25 drugih filmov. Sicer se je festival že prevesil v drugo polovico, sklepna slovesnost s podelitvijo nagrad pa bo 11. septembra.

Pomen kulturne raznolikosti
Na predstavitvi Medie 2007 je Redingova omenila tudi predlog projekta organizacije Unesco o zaščiti kulturne raznolikosti. Poudarila je, da mora za umetniška dela veljati posebna pravna ureditev in da ne smemo pristati na preprosto prenašanje ureditve s področja mednarodne trgovine.

Prav po zaslugi evropske komisarke Viviane Reding bo Evropska komisija sodelovala pri medvladnih pogajanjih glede projekta zaščite kulturne raznolikosti. Redingova je v povezavi s tem tudi pozvala vlade članic EU-ja, naj se zavedajo pomena ohranjanja kulturne raznolikosti. Unescov predlog bo tema več pogajanj na medvladni ravni, marca prihodnje leto pa bo predvidoma tudi formalno dobil obliko projekta.

V novem obdobju dvakrat več sredstev
Program Media 2007 je Evropska komisija sprejela 14. julija, v obdobju 2007-2013 pa bo njegov proračun znašal več kot milijardo evrov. Program Media 2007, ki nudi pomoč izobraževanju, filmskim ustvarjalcem in distributerjem, bo dokončno stopil v veljavo po potrditvi Evropskega parlamenta in Sveta EU-ja.