Gorniški filmi niso le portreti vrtoglavih alpinističnih podvigov; so tudi dokumenti o življenju gorskih kultur. Foto: Urban Golob
Gorniški filmi niso le portreti vrtoglavih alpinističnih podvigov; so tudi dokumenti o življenju gorskih kultur. Foto: Urban Golob
Mednarodni festival gorniškega filma

To izpričuje tudi ustanovitev novega tematsko ozko zaokroženega filmskega festivala. Začela se je prva izvedba mednarodnega festivala gorniškega filma, ki je "razbremenil" program že uveljavljenega Festivala dokumentarnega filma, ki je do zdaj ponujal tudi sekcijo filmov o planinah. Ob filmskih projekcijah - festival jih bo ponudil več kot 40 - se bodo v Cankarjevem domu do 10. februarja, ko bomo spoznali tudi nagrajence v več kategorijah, zvrstila predavanja alpinistov in predstavitve knjig o gorništvu.

Tudi Slovenci "lezejo" na gore
Festival v svoji prvi izvedbi ne bo "oropan" slovenskega sodelovanja. V program so se namreč uvrstili tudi filmi domačih ustvarjalcev, in sicer Dežela šerp (Aleš Kunaver, Matjaž Žbontar), Duh letenja (Gregor Skubic), Gorski turizem in varstvo gorskega okolja (Tine Marenče), Kraljestvo oblakov (Anže Čokl), Lovci na pršič (Anže Čokl), Pohorje - ali bo še kaj ostalo (Matjaž Fistravec), Svoboda stare šole (Jure Niedorfer), Zadnji tovor - zgodbe iz čebelnjaka (Matjaž Fistravec) in Zaščita pred snežnimi plazovi (Tomo Burazin, Miha Kuhar). Pogled na seznam filmov sicer potrdi domnevo, da država z najbolj prepoznavno alpsko kulturo ostaja Švica, ki je na festivalu zastopana z največ filmi.

Festival preseže meje mesta Ljubljana
Ob koncu festivala bomo spoznali tudi najboljše filme v več kategorijah. Mednarodna žirija v sestavi Daniela Cecchin (Švica), Julie Summers (Velika Britanija), Michael Pause (Nemčija), Ines Božič Skok (Slovenija) in Igor Likar (Slovenija) bo po pregledu "ponudbe" izločila najboljši alpinistični film, najboljši film o gorah, športu in avanturi in najboljši film o gorski naravi in kulturi, izpostavljen pa bo tudi dobitnik nagrade mesta Domžale.

Organizacija Mednarodnega festivala gorniškega filma je projekt Društva za gorsko kulturo; to je odločilo, da se bo festivalski program odvijal na relaciji Ljubljana-Domžale. Filmov namreč ne bodo predvajali le v Cankarjevem domu, ampak tudi v Domžalskem domu.