Ekipa filma In the Summers z režiserko in scenaristko Alessandro Lacorazza (desno spodaj). Foto: IMDb
Ekipa filma In the Summers z režiserko in scenaristko Alessandro Lacorazza (desno spodaj). Foto: IMDb

Jubilejni 40. Sundance, ki se je odvil v Park Cityju in Salt Lake Cityju v ameriški zvezni državi Utah, se je končal v nedeljo. Festival, ki ga je soustanovil Robert Redford in se posveča neodvisnemu podajanju filmskih zgodb, je letos ponudil okoli 80 celovečercev iz 24 držav.

Režijski prvenec kolumbijsko-ameriške filmarke
Delno avtobiografski celovečerec In The Summers v režiji in po scenariju Alessandre Lacorazza govori o zapletenem in stresnem odnosu med sestrama in njunim nestanovitnim očetom, h kateremu hodita med poletji iz Kalifornije na obiske v New Mexico, piše Variety. Žirija je o režijskem prvencu kolumbijsko-ameriške filmarke v utemeljitvi zapisala, da se jim je "prikradel, kot se prikradejo številni odlični filmi", ko so "pristali v zadnjem kadru, so vedeli, da so doživeli nekaj resnično očarljivega". Ob tem so izrazili upanje, da bo film "našel občinstvo, ki si ga zasluži".

Prizor iz filma Sujo, ki ga podpisujeta mehiški filmarki Astrid Rondero in Fernanda Valadez. Foto: IMDb
Prizor iz filma Sujo, ki ga podpisujeta mehiški filmarki Astrid Rondero in Fernanda Valadez. Foto: IMDb

Nagrada za mehiški režiserki in scenaristki
Film Sujo, ki je prejel veliko nagrado žirije za najboljši mednarodni celovečerec, sta družno po svojem scenariju režirali Mehičanki Astrid Rondero in Fernanda Valadez. Skozi film sledimo štiriletnemu dečku Suju, ki mu ubijejo očeta, sicer morilskega pripadnika kartela. Kljub temu ga senca nasilja obdaja v vsakem obdobju življenja, in ko odrašča v moškega, ugotovi, da je izpolnitev očetove usode morda neizogibna. V utemeljitvi piše, da gre za "osupljiv film, ki je ustvaril svoj lastni edinstveni filmski besednjak – o otroštvu, ki se je rodilo ob nasilju, a ga je varoval objem žensk, neznancev in družine".

Plakat za dokumentarec Porcelain War. Foto: Wikipedia
Plakat za dokumentarec Porcelain War. Foto: Wikipedia

Film o umetnikih v ukrajinski vojni
Za najboljši ameriški dokumentarni film je bil izbran Porcelain War v režiji Brendana Belloma in Slave Leontyeva, ki govori o trojici umetnikov, ki se borijo v vojni v Ukrajini. Kot najboljši mednarodni dokumentarec je slavil norveški A New Kind of Wilderness, ki ga je režirala Silje Evensmo Jacobsen. Skozi film spremljamo družino, ki živi izolirano v gozdu in se je po nesreči prisiljena vrniti v civilizacijo.

Med velikimi zmagovalci sta bila tudi zgodba o odraščanju Seana Wanga Didi, ki je prejel nagrado občinstva za najboljšo ameriško produkcijo, nagrado občinstva za najboljši ameriški dokumentarec pa je odnesel film Daughters v režiji Angele Patton in Natalie Rae. Za najboljši mednarodni celovečerec je občinstvo izbralo Girls Will Be Girls v režiji in po scenariju indijske filmarke Shuchi Talati, nagrado občinstva za najboljši mednarodni dokumentarec pa je odnesel Ibelin, ki ga podpisuje norveški filmar Benjamin Ree.

Na festivalu tudi zvezdniška imena z novimi projekti
Festivala se se letos med drugim udeležili Kristen Stewart, Steven Yeun, Jesse Eisenberg, Kieran Culkin in Saoirse Ronan, ki so tam promovirali svoje nove filme. Svoji sveži stvaritvi sta predstavila tudi režiserja Richard Linklater, ki je na festival prišel z dokumentarno serijo God Save Texas, in Steven Soderbergh s celovečercem Presence.

Festival Sundance, ki se odvija pri temperaturah pod ničlo na nadmorski višini več kot 2000 metrov, se je vzpostavil kot odskočna deska za najboljše neodvisne in dokumentarne filme. Foto: AP
Festival Sundance, ki se odvija pri temperaturah pod ničlo na nadmorski višini več kot 2000 metrov, se je vzpostavil kot odskočna deska za najboljše neodvisne in dokumentarne filme. Foto: AP

Festival tokrat v znamenju 40. jubileja
V počastitev 40. obletnice festivala so ponudili na ogled nekaj najbolj nepozabnih filmov iz zgodovine festivala, med drugim Napoleon Dynamite (Napoleon Dinamit) Jareda Hessa, Go Fish Rosa Trocha in Mississippi Masala Mire Nair. Jubilejna izvedba Sundancea je postregla tudi s seznamom desetih najboljših filmov, ki so bili do zdaj na ogled na festivalu. Med 4000 naslovi so filmski ustvarjalci, kritiki in predstavniki industrije na prvo mesto uvrstili glasbeno dramo Whiplash (Ritem norosti) Damiena Chazella, drugo mesto so zavzeli Reservoir Dogs (Stekli psi) Quentina Tarantina, tretje pa Get Out (Zbeži!) Jordana Peela.

Tudi na lanskem Sundanceu slavila filmarka
Na lanskem festivalu je veliko nagrado žirije prejela drama A Thousand and One režiserke in scenaristke A. V. Rockwell, zgodba obubožane matere samohranilke, ki se s sinom prebija skozi življenje v New Yorku.