V Benetkah je vse nared za začetek 79. filmskega festivala. Foto: EPA
V Benetkah je vse nared za začetek 79. filmskega festivala. Foto: EPA

Letošnji festival, znan tudi kot Mostra, bo potekal med 31. avgustom in 10. septembrom, ko se bo sklenil s podelitvijo nagrad. Tudi tokrat na festivalu sodelujejo številna velika imena svetovne kinematografije, najmočneje so zastopane italijanska, francoska in ameriška. Tokratni festival odpira črna komedija White Noise (Beli šum) režiserja in scenarista Noaha Baumbacha z Greto Gerwig in Donom Cheadlom v glavnih vlogah.

Žiriji letos predseduje 61-letna igralka Julianne Moore. Foto: EPA
Žiriji letos predseduje 61-letna igralka Julianne Moore. Foto: EPA

Več že preverjenih filmskih imen
Vseh 23 filmov, ki se potegujejo za zlatega leva, bo na festivalu doživelo svetovno premiero. Francoski gledališki in filmski ustvarjalec Florian Zeller, ki je za film Oče prejel oskarja, bo zastopan z novim filmom Sin, v katerem ima glavno vlogo ponovno Anthony Hopkins. Na ogled bo tudi novi film Darrena Aronofskega The Whale (Kit). V Iranu zaprti režiser Džafar Panahi bo navzoč s filmom Khers Nist (Brez medvedov), ki je ena od dveh iranskih stvaritev v tekmovalnem programu.

Dvakratni mehiški oskarjevec Alejandro Inarritu (Birdman ali Nepričakovana odlika nevednosti ter Povratnik) je v igri za zlatega leva s filmom Bardo, falsa cronica de unas cuantas verdades (Bardo, lažna kronika nekaj resnic). V tekmovalnem programu bodo prikazali tudi film Todda Fieldsa TAR, v katerem nastopata nemška igralka Nina Hoss in avstralska igralka Cate Blanchett, prav tako dvakratna oskarjevka.

Romain Gavras, sin znamenitega Constantina Costa-Gavrasa, se bo predstavil s filmom o družbenih konfliktih v predmestju z naslovom Athena. Prav tako bo v tekmovalnem programu film 'L'Immensita' (Neizmernost) italijanskega režiserja Emanuela Crialeseja s Penelope Cruz v glavni vlogi.

Nove generacije stopajo v ospredje
Na letošnji Mostri v ospredje stopa mlajša generacija zvezdnikov, kot sta igralca Timothee Chalamet (1995) in Ana de Armas (1988). Prvi je v filmu Bones And All (Kosti in preostalo) režiserja Luce Guadagnina odigral zaljubljenega kanibala, druga se bo predstavila v vlogi Marilyn Monroe v biografskem filmu Blonde (Plavolaska) režiserja Andrewa Dominika, temačni pripovedi o tragičnem življenju leta 1962 umrle ikone Hollywooda, ki je najbolj pričakovana letošnja premiera.

Enega najbolj zaželenih mladih glasbenikov Harryja Stylesa (1994) bo mogoče videti v njegovem igralskem prvencu v sicer netekmovalnem filmu Don't Worry Darling (Ne skrbi, dragi), ki ga je režirala Olivia Wilde. Zunaj konkurence bodo med drugim na ogled še vestern Walterja Hilla Dead for a Dollar (Mrtvi za dolar), v katerem v glavni vlogi lovca na glave igra Christoph Waltz, stranski vlogi pa sta odigrala Willem Dafoe in Rachel Brosnahan.

V uradni tekmovalni program Obzorja se je uvrstila slovenska manjšinska koprodukcija Najsrečnejši človek na svetu Teone Strugar Mitevske. Šesti celovečerni film makedonske režiserke in scenaristke bo na festivalu prav tako doživel svetovno premiero. Gre za koprodukcijo šestih držav, pri nastanku katere so poleg Slovenije sodelovale še Severna Makedonija, Belgija, Danska, Hrvaška ter Bosna in Hercegovina. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Sorodna novica Zlati lev za življenjsko delo Paulu Schraderju, "ključni osebnosti novega Hollywooda"

Zlatega leva za življenjsko delo bosta torej prejela 76-letni ameriški režiser in scenarist Paul Schrader ter 78-letna francoska igralka Catherine Deneuve. Schrader je napisal ali kot soavtor podpisal scenarije za štiri filme Martina Scorseseja: Taksist, Pobesneli bik, Zadnja Kristusova skušnjava in Izvajanje mrtvih. Kot režiser se je podpisal pod 19 filmov različnih žanrov – od biografij do dram in grozljivk. Omeniti velja Ameriškega žigola z Richardom Geerom v naslovni vlogi, nazadnje je režiral celovečerec Števec kart, ki je premiero doživel pra na lanski Mostri.

Sorodna novica Zlati lev za življenjsko delo gre Catherine Deneuve, "eni največjih igralk v zgodovini filma"

Igralska ikona Catherine Deneuve je sodelovala z nekaterimi največjimi evropski režiserji in igralci, kot so Roger Vadim, Jacques Demy, Francois Truffaut, Roman Polanski, Marco Ferreri, Marcello Mastroianni in Gerard Depardieu. Prvo pomembnejšo vlogo je dobila leta 1963 v muzikalu Dežniki iz Cherbourga Jacquesa Demyja. Skozi leta je nastopila v več kot sto filmih, med drugim jo je bilo mogoče videti v filmih Gnus, Zadnji metro, Mesto zločina in Plesalka v temi.

Mostra, ki so jo prvič organizirali leta 1932, je najdlje trajajoči filmski festival na svetu. Cilj organizatorjev v ustanovi Beneški bienale je prikazati film v vseh njegovih oblikah: kot umetnost, kot zabavo in tudi kot industrijo, piše na uradni spletni strani. Občinstvo si filme v različnih sekcijah lahko ogleda v izvirnem jeziku z italijanskimi in angleškimi podnapisi. Za umetniško vodstvo festivala od leta 2012 skrbi Alberto Barbera.

Umetniški vodja Mostre Alberto Barbera. Foto: EPA
Umetniški vodja Mostre Alberto Barbera. Foto: EPA

Na obisku so ameriški kolegi, ki podeljujejo oskarje
Prvi beneški festival je odprl ameriški film Doktor Jekyll in gospod Hyde, posnet po romanu Roberta Louisa Stevensona. Ob letošnji 90-letnici bo festival prvikrat uradno obiskala delegacija Ameriške filmske akademije, ki sicer podeljuje oskarje. Ob tej priložnosti se je že večer pred uradnim začetkom odvila okrogla miza na temo Vrednote kinematografije v globalni družbi.

Sorodna novica Zlati lev francoskemu filmu L'événement, najboljša režiserka Jane Campion

8. septembra bo v okviru festivala potekal tudi t. i. ukrajinski dan, na katerem bodo v luči vojne v Ukrajini izrazili solidarnost z državo in podporo njihovim umetnikom. Poseben poudarek bo namenjen stanju filmske industrije v tragičnem kontekstu, ki prizadene celotno prebivalstvo države. S tem bo festival po besedah organizatorjev potrdil, da deluje tudi kot platforma za kulturni dialog, in pokazal, da svet filma in kulture ob takšni tragediji ne smeta molčati.

Lani so osrednje nagrade šle v ženske roke
Na lanskem festivalu je zlatega leva za najboljši film prejel celovečerec L'événement 41-letne francoske režiserke libanonskega rodu Audrey Diwan. Nagrado za najboljšo režijo je prejela veteranka Jane Campion za vestern Moč psa (The Power of the Dog), za najboljši scenarij pa Maggie Gyllenhaal za svoj režijski prvenec Izgubljena hči (The Lost Daughter), posnet po knjigi Elene Ferrante.

Začel se je Beneški filmski festival