Skupina je začela delovati leta 1989 in si nadela ime po hribu Orlek na obrobju Zagorja, kjer vadijo. Skoraj vseh devet članov skupine je potomcev rudarjev, pevec Vlado Poredoš pa je v Zagorje prišel iz Prekmurja.

Zanje so značilna socialno občutljiva in angažirana besedila, zaznamovana s humorjem, ki pripovedujejo o kompleksnosti življenja v Zasavju. Podpira jih izvirna mešanica rock'n'rolla, ki so jo sami poimenovali folk-punk-polka-rock. Z zasedbo instrumentov, v kateri so poleg običajne rockovske postave še pihalna sekcija in harmonika, pa se uvrščajo v etno-folk glasbo.

Ob 20-letnici je Zdenko Matoz napisal knjigo 20 let knap'n'rolla, ob 30-letnici pa so si po besedah člana zasedbe Mitje Torija zaželeli nekaj drugega – dokumentarni film.

Vlado Poredoš, pevec in vodja skupine Orleki. Foto: Televizija Slovenija
Vlado Poredoš, pevec in vodja skupine Orleki. Foto: Televizija Slovenija

Solidarnost in kritičnost
Kot piše v napovedniku premiere, se skozi film z glasbo Orlekov prepletajo trpki, a z obešenjaškim humorjem prežeti spomini nekdanjega rudarja Jožeta Potokarja – Cvrča, ki svoje rudarske preteklosti ne bi spremenil za nobeno ceno: "Knapovšna je knapovšna – ni ti dala nč, dala ti je pa vse. Nardila te je človeka."

In res je – solidarnost se je rodila med rudarji. Izrazit občutek za sočloveka in kritičen pogled na družbeno dogajanje veje tudi iz prepoznavnih Zasavcev. Brezkompromisni in neposredni – ljudski Orleki so tragiko in bolečino zasavskih rudarjev prelili v glasbo, ki so jo ponesli v svet; devetčlanska zasedba iz Zagorja se je z instrumenti podala po skoraj vseh celinah sveta.

Adijo, knapi
Ime so si nadeli po hribu Orlek na obrobju Zagorja, kjer vadijo že 30 let. Skoraj vseh devet članov skupine je potomcev rudarjev. Ena najlepših pesmi vseh časov, posvečena knapom, je njihova Adijo, knapi.

Orleki so nastopali po skoraj vseh celinah, od ZDA in Južne Amerike prek Evrope ter Rusije do Kitajske, Avstralije in Nove Zelandije.

Prihaja dokumentarni film Orlek: Knap’n’roll

Do zdaj so izdali 15 plošč, zadnjo z naslovom Živel rokenrol leta 2019, ko so praznovali 30-letnico z več koncerti po Sloveniji, med drugim v domačem Zasavju in v Kinu Šiška v Ljubljani.

Koncerti samo v dnevni sobi
Koncertno dejavnost so zaradi epidemije začasno ustavili. Kot je povedal Mitja Tori, so zadnji koncert odigrali lani spomladi s kavča.

Za spletne nastope se za zdaj niso odločili, ker gre po njegovih besedah za organizacijsko in promocijsko velik zalogaj. Trenutno se promovirajo na svoji spletni strani in na Facebooku, novembra lani so z zadnje plošče izdali tudi skladbo Ko se vina več ne toči, imajo pa tudi še nekaj drugih pesmi, ki jih še niso objavili v obliki singla.