Osrednji lik nagrajenega kratkega otroškega filma EBU Rešitev za starejše je 10-letni Jan, ki sestavlja robotke. Foto: iz filma
Osrednji lik nagrajenega kratkega otroškega filma EBU Rešitev za starejše je 10-letni Jan, ki sestavlja robotke. Foto: iz filma
Rešitev za odrasle si lahko ogledate 8. februarja ob 9. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz filma

Takole je o dokumentarcu zapisala znanstvenica dr. Martina Orlando Bonaca z Morske biološke postaje Piran: "Film Rešitev za starejše skozi zgodbo 10-letnega dečka Jana prikazuje proces zgodnjega uvajanja otrok v robotiko in na privlačen način pri otrocih vzbuja zanimanje za raziskovalno reševanje problemov. Jan s prijatelji ustanovi ekipo RoboSončki, ki se pod mentorstvom pripravlja na mednarodno tekmovanje v robotiki First Lego League. Za uspešen nastop na tekmovanju mora skupina zgraditi in programirati robota, ki bo učinkovito rešil naloge na tematskem poligonu. Hkrati mora rešitev prinašati novost, ki pomaga starejšim ljudem. Film z dinamičnim dogajanjem zelo dobro prikaže in približa mladim gledalcem raziskovalni proces od zamisli, raziskave obstoječih rešitev, zbiranja informacij o materialih in tehnologijah do programske rešitve in izgradnje prototipa. Tekmovalna skupina svoje zamisli preverja tudi pri starejših ljudeh in se s tem uči medgeneracijskega sporazumevanja. Pri razvoju novih rešitev pride tudi do zapletov, zato je zadovoljstvo toliko večje, ko skupina naloge uspešno reši in za to prejme priznanje." Dodala je še: "Film bo širši javnosti, predvsem pa otrokom in mladini, na privlačen način pokazal, kako nastajajo inovativne rešitve v procesu raziskovalnega reševanja problemov. Z vidika komunikacije znanstvenih tem najširši javnosti, predvsem pa otrokom in mladini, film skozi prikaz dela skupine otrok zelo lepo pokaže pomen timskega dela, zahtevnost usklajevanja pri razvoju zamisli, pomen preverjanja ideje pri uporabnikih ter padce in vzpone pri realizaciji ideje. Zato bo gotovo obdržal pozornost gledalcev od začetka do konca filma."

Kratki otroški dokumentarni film Rešitev za starejše, posnet leta 2012, bo v EBU izmenjavi predvajalo (vsaj) deset evropskih javnih televizij. "Robotika in rešitve za starejše" je izvorno projekt Osnovne šole Koper, Centra eksperimentov v Kopru in zavoda M-Aleja Koper. Janova mentorica, torej tista, "ki s sodobnimi in privlačnimi pristopi uvaja otroke v naravoslovje in tehniko", je bila dr. Alenka Malej.

Na 1. programu TV Slovenija smo Rešitev za starejše premierno predvajali 28. decembra lani. Ponovno si ga lahko ogledate v soboto, 8. februarja, ob 9. uri na našem 1. televizijskem programu.