Foto:
Foto:
Še slabše bo
Na drugo mesto se je z oceno 3,76 uvrstil film Še slabše bo, portret mladine v poznokomunistični Češkoslovaški režiserja Petra Nikolaeva. Foto: Cankarjev dom

Ena izmed nagrad, ki bodo podeljene v okviru letošnjega festivala, je tudi nagrada občinstva - zlati kolut, za katero lahko tekmujejo filmi iz različnih programskih sklopov in pomeni odkup filma. Zanjo lahko obiskovalci glasujejo z glasovalnimi lističi, ki jih prejmejo ob koncu filma ali prek mobilnih telefonov.

Trenutno so najbolj "vroči" Rabljeni deli
Po prvih petih dnevih festivala je že končano glasovanje za nekaj filmov, ki so se izmenično odvrteli v Linhartovi in Kosovelovi dvorani ter v Kinu Komuna, Kinoklubu Vič, Slovenski kinoteki in mariborskem Koloseju. S srednjo oceno 3,91 trenutno vodi realistična drama Rabljeni deli režiserja Aarona Fernandeza, ki se dogaja v Mehiki in v središče postavlja sanje najstnika Ivana in njegovega strica, prodajalca rabljenih avtomobilskih delov, ki želita zaživeti boljše življenje v ZDA, vendar pa je pot do tja polna ovir, ki jih premagujeta na različne načine. Film je nastal v koprodukciji Španije, Francije in Mehike.

Od komunizma do zoofilov
Na drugo mesto se je z oceno 3,76 uvrstil film Še slabše bo, portret mladine v poznokomunistični Češkoslovaški režiserja Petra Nikolaeva. Sledijo mu Zoo (2,96) iz sekcije Zares neodvisni Američani, stiliziran psevdo dokumentarec o skupnosti zoofilov v režiji Robinsona Devorja, portugalsko-francoski Še vedno lepotica (2,78), s katero se je režiser Manoel de Oliveira poklonil Bunuelovi klasiki Lepotica dneva ter film Mladost na pohodu (2,22), postavljen na obrobje Lizbone, ki pripoveduje zgodbo fizičnega delavca, ki mu razpade zakon v režiji Pedra Coste. Film je koprodukcija Francije, Portugalske in Švice, uvrščen pa v sekcijo Proti vetru.

Gost festivala James Benning
V sekciji Posvečeno se LIFFe letos poklanja vsestranskemu ameriškemu avantgardistu Jamesu Benningu. Avtor pa je tudi sam gost festivala, na katerem predstavlja svoje filme, med njimi tudi 13 jezer, nekakšno sestavljanko 13 desetminutnih posnetkov jezer.

K. S.