Marjana (Renato Jenček) in njegovo druščino prijateljev (Peter Musevski, Jernej Šugman, Silvo Božič) zmoti, da se je v njihovo predmestje naselil par tuje narodnosti. Foto: Spletna stran filma
Marjana (Renato Jenček) in njegovo druščino prijateljev (Peter Musevski, Jernej Šugman, Silvo Božič) zmoti, da se je v njihovo predmestje naselil par tuje narodnosti. Foto: Spletna stran filma
Predmestje
Predmestje je film o nestrpnosti, porajajoči se ksenofobiji in nacionalizmu. Foto: Kolosej
Predmestje
Film se da že od leta 2009 dalje kupiti tudi v DVD-formatu. Foto: RTV SLO

Predmestje scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja je na domačih kinoplatnih gostovalo daljnega leta 2004 - šele danes (natančneje, ob 21.30 na 2. programu TV Slovenija) pa bo dočakalo še slovensko televizijsko premiero.

Film Predmestje je bil kot edini slovenski film predvajan na kar 4 filmskih festivalih t. i. "A-kategorije" - v Benetkah in Montrealu je film sočasno doživel svetovno premiero, pozneje pa so ga gostili še v Karlovih Varih in Cannesu, kjer je bil uvodni film ob odprtju retrospektive slovenskega filma v programu Tous les Cinemas du Monde. Svojo festivalsko pot je inadaljeval še na številnih manjših festivalih; med drugim so ga z nagrado "mladega občinstva" nagradili v Montpellieru, z nagrado FIPRESCI v Paliću, slovenski kritiki pa so ga za svoj najljubši film izbrali na 7. festivalu slovenskega filma.
Ko nesreča in nezadovoljstvo najdeta nevaren ventil
Predmestje je film o ljudeh srednje generacije, ki na predmestnem kegljišču preživljajo večere in v obliki neobveznih, s humorjem začinjenih pogovorih premlevajo svoja življenja. Ti pogovori pa razkrivajo njihove življenjske zgodbe, ki so povečini nerealizirane, zavožene, izgubljene in nesrečne. Dobrohotni in na videz zabavni gostje predmestnega kegljišča (Renato Jenček, Peter Musevski, Jernej Šugman, Silvo Božič) postajajo vse nevarnejši, ko se v njihovo predmestje priseli mlad par druge narodnosti, ki je drugačen od njih, ki nima nič, vendar ima vse - ker ima ljubezen. Na horizontu dveh mladih življenj se beda predmestnežev vidi še jasneje.

Srhljiva cikličnost zgodovine

Iz na izhodišču zabavne ideje o skrivnem snemanju mladega para pri njunem ljubljenju se razvije strašna slika ksenofobičnega nerazumnega sovraštva, ki za svojo lastno nesrečo vedno krivi druge. V tem sovraštvu pa se skriva jasna vzporednica s porajanjem fašizma, čaščenjem nacionalne čistosti, ki ima za posledico etnično čiščenje in vsega civilizacijskega zla, ki se je, kljub tragični izkušnji druge svetovne vojne, z vso silovitostjo ob koncu dvajsetega stoletja ponovno pojavilo v balkanskem delu Evrope.
"To je zgodba o predmestju v človeških dušah," je o svojem filmu izjavil Vinko Möderndorfer, ki univerzalnost svoje zgodbe vidi v razgaljanju vzrokov nerazumnega sovraštva, ki ga Evropa še ni izkoreninila.
Predmestje je nastal v produkciji Foruma Ljubljana in v koprodukciji Emotionfilma, RTV Slovenija in VPK, sofinancer filma je Filmski sklad RS, realizacijo pa je omogočil Filmski studio Viba film. Producentka je bila Eva Rohrman, direktor fotografije Dušan Joksimović, montažer Andrija Zafranović, avtor glasbe Jani Golob, scenograf Andrej Stražišar, kostumografka Alenka Korla, zvok pa so ustvarili Julij Zornik, Dragan Cenerić in Marjan Cimperman.