Alicia Vikander je kot deklica sanjala o baletni karieri, a je po poškodbah in operacijah hrbta in stopal baletne čeveljce zamenjala za igralsko kariero. Foto: Reuters
Alicia Vikander je kot deklica sanjala o baletni karieri, a je po poškodbah in operacijah hrbta in stopal baletne čeveljce zamenjala za igralsko kariero. Foto: Reuters
Lara Croft
Vloga, ki je Angelino Jolie dokončno zasidrala na prestol sekssimbolov neke generacije. Igralka se v zadnjih letih sicer posveča predvsem režiserski in producentski vlogi. Foto: IMDB

V novem filmu, ki ga bo režiral Norvežan Roar Uthang (The Wave), se vračamo na začetek: mlada, še neizkušena Lara Croft se v svoji prvi pustolovščini bori za preživetje. Visokoproračunski akcijski spektakel bo skupni projekt studiev MGM in Warner, ki sta avtorske pravice že leta 2012 odkupila od podjetja GK Films.

Prva dva filma o "plenilki grobnic" - Lara Croft (2001) in Zibelka življenja (2003) - sta danes znana predvsem po zaslugi Angeline Jolie, ki se je z njima vzpostavila kot donosna, svetovna zvezdnica, ki lahko množicam "proda" celo franšizo. Filma sta bila s finančnega, če ne že s kritiškega vidika, velik uspeh: skupaj sta zaslužila okoli 430 milijonov dolarjev.

Alicia Vikander, ki je letos oskarja dobila za svojo vlogo v drami Dansko dekle, očitno upa na podobno usodo: potem ko se je, podobno kot Angelina, dokazala kot "resna" igralka, bo zdaj preverjala še, ali ima potencial za status zvezdnice A-kategorije.

Zadnje leto je bilo za 27-letno švedsko lepotico prelomno: nismo je videli le v Danskem dekletu, pač pa tudi v znanstvenofantastični srhljivki Ex Machina, v (malo manj navdušujoči) stilizirani vohunski drami Mož iz agencije U.N.C.L.E. in v kuharski štreni Burnt. Še pred Laro Croft jo bomo lahko videli ob Mattu Damonu v Jasonu Bournu, v drami The Light Between Oceans (na snemanju je spoznala Michaela Fassbenderja, ki igra njenega moža), in ob Christophu Waltzu v zgodovinski drami Tulip Fever.

Morda je zanimivo, da gre tudi Aliciin partner po podobni karierni poti: Michaela Fassbenderja bomo še letos videli na čelu nove adaptacije računalniške igre Assassin's Creed. Film bo režiral Justin Kurzel (Macbeth).