Natalie Portman in režiser Darren Aronofsky sta sodelovala pri Črnem labodu, tokrat bo Aronofsky nastopil v vlogi producenta, režijo bo prevzel zmagovalec letošnjega Berlinala, Pablo Larraín. Foto: EPA
Natalie Portman in režiser Darren Aronofsky sta sodelovala pri Črnem labodu, tokrat bo Aronofsky nastopil v vlogi producenta, režijo bo prevzel zmagovalec letošnjega Berlinala, Pablo Larraín. Foto: EPA

Biografski filmi o ženskih ikonah 20. stoletja v zadnjih hollywoodskih produkcijah sicer niso bili najuspešnejši - spomnimo se le filmov Diana Oliverja Hirschbiegla z Naomi Watts kot princeso Diano ali Grace Monaška (Grace of Monaco) Olivierja Dahana z Nicole Kidman v vlogi Grace Kelly po njenem hollywoodskem obdobju - vsekakor pa pritegnejo veliko pozornosti.
V prihodnje bosta takšna zagotovo Jackie z Natalie Portman kot Jackie Kennedy in film o Marii Callas z Noomi Rapace v naslovni vlogi. Oba trenutno predstavljajo investitorjem na filmski tržnici v Cannesu.
Jackie po atentatu
Film Jackie bo pripovedoval o dneh, ko Jackie Kennedy postane ikona, a izgubi vse - v ospredju filmske zgodbe bodo prvi štirje dnevi po atentatu na njenega moža, predsednika Johna F. Kennedyja 22. novembra 1963, njen pogum in občudovanje, ki so ji ga naklonili ljudje z vsega sveta. Za zdaj še ni znano, ali se bo film poglobil tudi v teorije zarote okoli atentata, ki jih je v svoj film JFK leta 1991 vključil Oliver Stone.
Za film se je združila ekipa Črnega laboda - režiser Darren Aronofsky, ki je Portmanovo postavil v baletne copate - z letošnjim zmagovalcem Berlinala, čilskim režiserjem Pablom Larraínom. Aronofsky bo tokrat producent, Larraín pa ga je navdušil prav na letošnjem berlinskem festivalu, kjer mu je kot predsednik žirije za film The Club podelil veliko nagrado. The Club o skupini duhovnikov z vetrovnega otoka, ki zapadejo v krizo, ko je eden od njih obtožen spolne zlorabe, je navdušil tudi igralko. Film naj bi začeli snemati konec tega leta.
Afera operne dive z Onassisom
Švedska igralka Noomi Rapace, ki je opozorila nase v trilogiji Dekle z zmajskim tatujem, Dekle, ki se je igralo z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo, nato pa že presedlala v Hollywood, bo igrala operno divo Mario Callas v filmu, ki naj bi se osredotočil predvsem na razvpito afero z grškim ladjedelcem Aristotlom Onassisom. Razmerje sta začela leta 1957, ko je bila ona še vedno poročena, končalo naj bi se desetletje pozneje, ko jo je zapustil zaradi Jacqueline Kennedy, a sta se na skrivaj srečevala še več let. Njeno življenje so zaznamovali številni osebni dramatični trenutki, rivalstva in škandali.
Film bo režirala Niki Caro, avstralska režiserka Legende o jezdecu kitov (2002) in Severno od raja (2005) po lastnem scenariju, ki ga bo spisala po biografiji Alfonsa Signorini Too Proud, Too Fragile.