Natalie Portman (1981). Foto: Reuters
Natalie Portman (1981). Foto: Reuters
Maggie Betts je na festivalu Sundance prejela nagrado za režijo svojega prvenca Novitiate (2017). Foto: AP
Maggie Betts je na festivalu Sundance prejela nagrado za režijo svojega prvenca Novitiate (2017). Foto: AP

Natalie Portman je tudi izvršna producentka filma, ki ga bo po svoji priredbi romana režirala Maggie Betts, prav tako izvršna producentka prihajajočega filma.

Knjigo Dnevi zavrženosti (I giorni dell'abbandono), ki je v izvirniku izšla leta 2002, so štiri leta po izidu v Italiji prelili v film. Roman je leta 2015 pri Cankarjevi založbi izšel tudi v slovenskem prevodu Anite Jadrič.

Ženska usoda v sodobnem svetu
Elena Ferrante je plodovita avtorica, ki je mednarodno slavo doživela z Neapeljskim ciklom, dela iz tega cikla pa so bila po svetu prodana v 15 milijonih izvodih. Cikel zajema štiri dela, v katerih je avtorica predstavila ženske, ki se v življenju spopadajo s kriznim dogodkom.

Sorodna novica Elena Ferrante: Dnevi zavrženosti

V romanu Dnevi zavrženosti je to trenutek, ko protagonistko mož zapusti z dvema otrokoma in nemškim ovčarjem. Knjiga se začne s stavkom: "Neko aprilsko popoldne, tik po kosilu, mi je mož povedal, da me zapušča." In tako 38-letno izobraženo in kultivirano žensko ob razhodu, kljub trudu, da bi ohranila integriteto, potegne v vrtinec bolečine, v katerem nevzdržno drsi proti dnu. Film se bo prek protagonistke Tess poglobil v misli ženske v krizi, ki "se spopada z normami materinstva in ženske identitete, ko prečka najtemnejše kotičke lastne psihe," navaja spletni portal Hollywood Reporter.

Napovedana še ena sezona Genialne prijateljice
Na Televiziji Slovenija je trenutno na ogled druga sezona serije Genialna prijateljica, posnete po Neapeljskem ciklu Elene Ferrante. Producenti serije v italijanskem jeziku so lani napovedali snemanje še tretje sezone.