V Cankarjevem domu bodo nocoj v sklopu cikla Naši filmi doma premierno predvajali novi celovečerec Martina Turka Ne pozabi dihati. Film, ki v redno distribucijo slovenskih kinov prihaja 27. februarja, nagovarja tako najstnike kot odrasle: eni bodo v njem lahko prepoznali svoja razvneta čustva, drugi jih bodo podoživeli, upa režiser.

Martin Turk:
Martin Turk: "Na ta film gledam kot na ljubezensko zgodbo o dveh bratih. V najstniških letih je ljubezen lahko posesivna, saj se ti zdi, da poleg določene ljubljene osebe nimaš ničesar drugega. Klemnu po svoje nič ne manjka, po drugi strani pa se mu zaradi bratove punce vse podre. Zanj se vse spreminja, on pa tega nikakor noče. Želi si, da bi vse ostalo, kot je." Foto: Željko Stevanić

Mirno bratsko idilo prekine ... punca?
Petnajstletni Klemen (Matija Valent) odrašča s starejšim bratom Petrom (Tine Ugrin) in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje z vrstnico Sonjo (Klara Kuk), kar pri Klemnu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj. V filmu boste prepoznali še Ivo Krajnc Bagola (kot Petrovo in Klemnovo mamo) in srbskega igralca Nikolo Đuričko, ki ga poznamo iz režijskega prvenca Angeline Jolie V deželi krvi in medu, serije Sence nad Balkanom, filma Montevideo, Bog te video in drugih.

Še posebej lik mame hoče biti odmik od ustaljenih tirnic, je poudaril Turk: "V Sloveniji imamo težavo, da v filmih vedno predstavljamo trpečo cankarjansko mater. Jaz pa sem se odločil, da bo moja mati drugačna – močna, samozavestna ženska, ki je mlada imela otroka in ju tudi sama vzgojila. Hkrati pa je tudi lepa in uspešna ženska, ki živi svoje življenje in vanj spušča druge moške. To je ženska, ki se je postavila na svoje noge in skuša biti do sinov, kolikor se da, razumevajoča."

Turk je scenarij pisal z mislijo na to, da bodo film snemali v okolici Metlike. Foto: Željko Stevanić
Turk je scenarij pisal z mislijo na to, da bodo film snemali v okolici Metlike. Foto: Željko Stevanić

"Skozi oči 15-letnika sem želel prikazati to naporno obdobje adolescence, ki je zaznamovano z nespametnimi izpadi, nerodno zmedenostjo, neomajno aroganco, predvsem pa s strahom pred izgubo osebe, ki ti je v tistem trenutku najpomembnejša," je o svojem tretjem igranem celovečercu povedal Turk, ki je scenarij za film napisal v sodelovanju z Gorazdom Trušnovcem. "Hkrati so neizogibni del tega obdobja tudi simpatije in privlačnosti, ki mlademu moškemu omogočijo prestop v svet odraslih. Verjamem, da gre za formativne, vsem znane in univerzalne vtise, ki smo jih v naglici življenja pozabili, čeprav so ključno oblikovali naše osebnosti."

Film ima za seboj že kratko festivalsko turnejo
Svetovno premiero je Ne pozabi dihati doživel oktobra lani na rimskem filmskem festivalu, v tekmovalnem programu Alice Nella Citta. Prav tako je bil film prikazan v tekmovalnih programih Zagreb Film Festivala in Festivala mediteranskega filma v Bruslju.

Filmsko doslej zapostavljena Bela krajina
Celovečerec iz domače produkcije izstopa tudi zato, ker je bil skoraj v celoti posnet v Beli krajini, kar je za slovenski film novum – natančneje, v Metliki. "Želeli smo posneti film, ki se lahko dogaja danes ali pred 20 leti," stiliziranost pojasni Turk. "V njem smo želeli ustvariti nekoliko magično, zunajčasovno atmosfero. Film bi lahko pravzaprav deloval tudi kot spomin. K snemanju smo pristopili podobno, kot bi ustvarjali kostumski film. Izogibali smo se določenih stvari in predmetov, denimo pozorni smo bili, da nismo uporabljali novejših telefonov in tablic ter druge danes dostopne tehnologije. Pri tem smo morali biti vsi zelo natančni." Kot direktor fotografije je tudi tokrat s Turkom sodeloval njegov stalni snemalec, Radislav Jovanov - Gonzo.

"Temo sem v filmu želel predstaviti že kot študent, a je tedaj nisem znal pravilno razviti, ker je bila preveč osebna. Prvi osnutek sem začel pisati leta 2010, ko smo tudi prejeli prva sredstva za razvoj filma, a sem se na neki točki ustavil, nisem znal naprej. Na pomoč mi je priskočil Gorazd Trušnovec in skupaj sva scenarij razvila do konca." Foto: Željko Stevanić

Nastal je v produkciji Bela filma, producentka Ida Weiss, v koprodukciji s Quasar Multimedia (Italija), Studiem Dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema.

Martin Turk je avtor številnih filmov, med njimi igranih celovečercev Nahrani me z besedami (2012), Dober dan za delo (2018) in igrano-dokumentarnega filma Doberdob – Roman upornika (2015). Njegovi filmi so bili predstavljeni na več kot 100 filmskih festivalih po svetu.