Marlon Brando se slovesne podelitve namreč ni udeležil, saj je protestiral v podporo pravicam ameriških staroselcev. Takrat 26-letna Sacheen Littlefeather je prišla na dogodek v njegovem imenu, nato pa je ob razglasitvi prejemnika oskarja za glavno moško vlogo nagrado zavrnila.

Sacheen Littlefeather (14. november 1946–2. oktober 2022). Foto: AP
Sacheen Littlefeather (14. november 1946–2. oktober 2022). Foto: AP

John Wayne in šesterica varnostnikov
V kratkem govoru je razložila, da je igralčeva zavrnitev delno posledica ameriške politike do staroselcev in njihovega prikazovanja v ameriških filmih. "Brando z velikim obžalovanjem ne more sprejeti te zelo radodarne nagrade, razlog pa je v obravnavi staroselskih Američanov v filmski industriji. Upam, da nisem zmotila večera in da se bomo v prihodnosti lahko srečali z ljubeznijo in radodarnostjo v srcih in mislih," je dejala na podelitvi. Na oder je prišla v tradicionalnem oblačilu ter se predstavila kot pripadnica Apačev in predsednica narodnega odbora za pozitivno podobo staroselskih Američanov, pri čemer je bila izžvižgana.

Ta dogodek je po njenih besedah še posebej vznemiril igralsko zvezdo vesternov Johna Wayna, ki je v mnogo filmih upodobil kavboja, ki se bojuje s staroselskimi liki. "Med mojim govorom je hodil proti meni, da bi me na silo odnesel z odra, pri čemer ga je moralo zadržati šest varnostnikov, da bi mu to preprečili," je povedala lani za The Guardian.

Mlada igralka na črnem spisku filmske industrije
Sacheen Littlefeather je po tej podelitvi pristala na črnem spisku filmske industrije, kar je v okviru prizadevanj za zatrtje aktivizma staroselcev dosegla takratna ameriška vlada, je igralka razkrila v dokumentarnem filmu Reel Injun: On the Trail of the Hollywood Indian iz leta 2009. In res jo je bilo mogoče po dogodku na oskarjevski podelitvi na velikem platnu videti le še nekajkrat, z izjemo nekaterih manjših vlog, nazadnje leta 1975 v filmu Winterhawk. Leta 2018 pa je izpovedala svojo zgodbo še v kratkem dokumentarcu Sacheen: Breaking the Silence, piše Hollywood Reporter.

Pol stoletja čakanja na opravičilo
Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje oskarje, se je nekdanji igralki in aktivistki uradno opravičila šele avgusta letos za svoj odnos do nje. Opravičilo je objavil nekdanji predsednik akademije David Rubin. "Zloraba, ki ste jo pretrpeli zaradi svoje izjave, je bila nezaslužena in neutemeljena. Čustveno breme, ki ste ga prenašali, in škoda, ki jo je utrpela vaša kariera v naši industriji, sta nepopravljiva. Predolgo ni nihče prepoznal poguma, ki ste ga pokazali. Izrekamo vam najgloblje opravičilo in iskreno občudovanje," je med drugim zapisal Rubin.

Posnetek z razvpite podelitve oskarjev leta 1973. Foto: Getty Images
Posnetek z razvpite podelitve oskarjev leta 1973. Foto: Getty Images

75-letnica je nato septembra sprejela to uradno opravičilo na dogodku, ki so ga naslovili Večer s Sacheen Littlefeather in je potekal v Muzeju filmske akademije v Los Angelesu. "Tukaj sem in sprejemam to opravičilo. Ne samo zase, ampak kot priznanje, saj vem, da ne gre samo zame, ampak za vse naše narode, ki morajo prav tako slišati in si zaslužijo to opravičilo. Želim, da vsi Indijanci v tem občinstvu vstanejo. Poglejte naše ljudi, poglejte drug drugega in bodite ponosni, da smo vsi preživeli. Prosim, ko me ne bo več, se spomnite, da vedno, ko se zavzemate za svojo resnico, obenem ohranjate moj glas in glasove naših narodov in ljudi. Ostajam Sacheen Littlefeather. Hvala vam," pa so bile njene besede.

"Mislim, da sem takrat resnično postala aktivistka"
Sacheen Littlefeather se je rodila leta 1946 v Salinasu v Kaliforniji kot hči staroselskega očeta in svetlopolte matere. V omenjenem intervjuju za The Guardian je spregovorila o svojem težkem otroštvu, oba starša sta bila duševno bolna in je nista mogla vzgajati. Pri treh letih so jo odpeljali in vzgajali stari starši po materini strani. V intervjuju je povedala tudi, kako je kot dekletce očeta udarila z metlo, da bi preprečila, da bi pretepel njeno mamo. "Mislim, da sem takrat resnično postala aktivistka," je dodala. Ko je imela 17 let, ji je umrl oče in takrat je začela obiskovati rezervate v Arizoni. "Resnično sem doživela preboj z drugimi urbanimi Indijanci, ko sem se vrnila k naši tradiciji, naši dediščini. Starci, ki so prihajali iz različnih rezervatov, so nas mlade učili, kako znova biti Indijanci. Bilo je čudovito," je še dejala.

Do svojih zgodnjih 20 let je delala na radijski postaji v San Franciscu, vodila lokalni odbor za pozitivno akcijo za Indijance ter preučevala reprezentacijo na platnu in v športu. Ko je slišala Marlona Branda govoriti o indijanskih pravicah, mu je napisala pismo – igralec jo je nekaj mesecev pozneje poklical in postala sta dobra prijatelja. Littlefeather pa je v starejših letih nato tudi sama predajala kulturno znanje mlajšim Indijancem.

Sacheen Littlefeather leta 2010 na predstavitvi dokumentarca Reel Injun: On the Trail of the Hollywood Indian. Foto: AP
Sacheen Littlefeather leta 2010 na predstavitvi dokumentarca Reel Injun: On the Trail of the Hollywood Indian. Foto: AP

"Prislužila sem si pravico biti pravi jaz"
V omenjenem lanskem intervjuju je razkrila, da je "zelo, zelo bolna" z rakom na dojki. "Kar nekaj časa sem na kemoterapiji in vsakodnevnih antibiotikih. Zato moj spomin ni več tako dober, kot je bil. Ves čas sem zelo utrujena, ker je rak delo s polnim delovnim časom: CT-skeniranje, magnetna resonanca, laboratorijske preiskave krvi, zdravniški obiski, kemoterapija, obiski zdravnikov za nadzor nalezljivih bolezni itd. Če ste leni, ne vložite prijave za raka," je povedala in dodala, da gre drugam. "Odhajam v svet svojih prednikov. Poslavljam se od vas … Prislužila sem si pravico biti pravi jaz," je sklenila.

Akademija je vest o smrti Sacheen Littlefeather objavila v tvitu v nedeljo zvečer. Hollywood Reporter je navedel izjavo njenega skrbnika, ki je sporočil, da je umrla v nedeljo opoldne na svojem domu v mestu Novato v severni Kaliforniji, obdana s svojimi najdražjimi.