(Predpandemični) posnetek iz ene od kinodvoran v Dubaju. Foto: EPA
(Predpandemični) posnetek iz ene od kinodvoran v Dubaju. Foto: EPA

Gre za še en korak v nizu prizadevanj te obmorske države na jugovzhodu Arabskega polotoka za krepitev svoje blagovne znamke kot liberalnega središča, privlačnega za tujce, navaja Associated Press (AP). "Filmi bodo predvajani v kinematografih v skladu z njihovo mednarodno različico," so na Twitterju v nedeljo sporočili iz urada medijskega regulatorja, ki deluje v okviru ministrstva za kulturo in mladino.

S cenzuro tudi do lukenj v zapletu
Cenzorji v ZAE – tako kot drugod na Bližnjem vzhodu – že mnogo let iz filmov, preden ti pridejo na kinematografska platna, odstranjujejo prizore, ki bi lahko užalili tradicionalna verska čustva muslimanov.

Govor je torej o prizorih, ki prikazujejo goloto, homoseksualnost, spolnost in druge vsebine, ki se v islamu štejejo za neprimerne. Vendar pa gre cenzura tudi tako daleč, da zaradi nje zazevajo luknje v zapletu filma.

Vse bolj zaželena raznolikost
Raznolikost kulture in vere v državi, ki je odvisna od turizma, je bila nekdaj v nasprotju z njenimi islamskimi zakoni in tradicijami. Toda to se precej spreminja in emirati spodbujajo svoje z družbenega vidika vse bolj liberalno okolje, da privabijo čim več aktivnega prebivalstva iz tujine.

Ni nepomemben podatek, da je v povezavi sedmih emiratov razmerje v številu tujcev in domačinov skoraj devet proti ena, še piše AP.