Ker je Nolan hotel, da bi bil film, kar se estetike in
Ker je Nolan hotel, da bi bil film, kar se estetike in "občutka" tiče, "skladen s tem, kar je bilo do zdaj", "z operatično velikopoteznostjo Viteza teme", ga ni posnel s 3D, ampak "le" z IMAX-kamerami. Tretji Nolanov Batman je namreč zamišljen kot tisti, ki bo zaokrožil v prejšnjih dveh začeto vsebinsko nit. Foto: Kolosej
Justice League of America ali, krajše, JLA, je svoj strip prvič dobila leta 1960. Postava superjunakov v ligi se je skozi leta rahlo spreminjala, a Superman in Batman sta seveda njena stalnica. Foto: www.dccomics.com
Ko so po spletu zaokrožile prve slike nove Catwoman, so bili oboževalci ogorčeni: kje je maska in kam so izginila ušesa?! Pozneje se je sicer izkazalo, da ušesa so, pa tudi Anne je v izjavi za MTV ljudi mirila, češ 'da smo videli šele desetino tega, kar njena oprava zmore'. Foto: Kolosej

Režiser in scenarist Vzpona Viteza teme, ki v naše kinematografe prihaja 26. julija, vztraja pri odločitvi, da je s tremi filmi opravil z Batmanom, enem izmed ključnih superjunakov vesolja DC Comics. V okviru promocije svojega novega filma je izrecno poudaril, da ga pri morebitnem filmu Justice League, ki bi pod isto streho pripeljal Supermana, Batmana, Aquamana, Flasha, Čudežno žensko in Zeleno svetilko, ne bomo videli. "Sploh nimam tovrstnih načrtov. Zaključili smo vse, kar smo hoteli o Batmanu povedati. Moja zgodba z njim je končana."

Sicer se Nolanu dozdeva tudi, zakaj so se govorice sploh začele: kot producent sodeluje tudi pri ponovni oživitvi Supermanove franšize; ta bo v filmu Man of Steel po kinodvoranah pustošil naslednje poletje.

"Batman nas bo vse preživel"
Christopher Nolan ne pušča nobenega dvoma tudi o tem, da se, tudi če bodo pri Warner Brothers nadaljevali Batmanovo franšizo, režiji odpoveduje. "Batman nas bo vse preživel. Naša interpretacija je bila naša. Jasno, da se nam zdi ključna in zaključena. Ampak najlepše pri Batmanu je, da ga bodo naslednje generacije lahko na novo interpretirale. Pri studiu se bodo morali odločiti, kaj bodo v prihodnje z njim počeli."

Po silnem uspehu Disneyjevega spektakla Maščevalci, "skupnega" filma superjunakov iz Marvelovih stripov - film je po vsem svetu skupaj letos zaslužil 1,45 milijarde dolarjev - ugibanje, da bodo pri Warnerju poskusili nekaj podobnega, najbrž ni čisto neutemeljeno.

Komaj čakamo
Od Nolana, ki je Batmanovo franšizo od pozabljenih obudil leta 2005 (Batman: Na začetku) in 2008 proslavil z Vitezom teme (Heath Ledger je za svojo vlogo Jokerja dobil posmrtnega oskarja), svet ta hip pričakuje ogromno. Vzpon Viteza teme v vlogo Brucea Wayna in njegovega zamaskiranega alterega vrača Christiana Bala.

Znani bodo tudi drugi obrazi: Michael Caine je še vedno njegov zvesti butler Alfred, Morgan Freeman Lucius Fox in Gary Oldman policijski narednik Jim Gordon. Ekipi se pridružujejo Anne Hathaway kot tatica Selina Kyle (alias Catwoman) in kar trije igralci iz Nolanove ekipe Izvora: Tom Hardy kot zlobni Bane, Marion Cotillard kot Waynova poslovna partnerica Miranda Tate in Joseph Gordon-Levitt kot policist John Blake.

Dogajanje nas bo prestavilo v čas osem let po dogodkih iz Viteza teme. Ker je Batman takrat sprejel krivdo za zločine, ki jih ni storil, so ga izobčili; najprej se mora torej soočiti z lastnimi demoni in strahovi. Ko Gotham začne terorizirati brutalni, a brilijantni Bane, čustveno zlomljena in šepajoča senca nekdanjega superjunaka nima druge izbire, kot da se znova spravi k sebi.