Ta teden bosta Liv Ullmann in Richard Gere dobila častni nagradi na filmskem festivalu v San Sebastianu. Foto: Reuters
Ta teden bosta Liv Ullmann in Richard Gere dobila častni nagradi na filmskem festivalu v San Sebastianu. Foto: Reuters
Liv Ullmann in Ingmar Bergman
Liv je bila z velikim režiserjem tako ali drugače povezana vse življenje. Leta 2000 je denimo napisal scenarij za film Faithless, ki ga je ona režirala.

68-letni igralki zdaj verjetno lahko nudijo vloge babic, ne da bi s tem užalili njeno nečimrnost. Prav babico bo namreč igrala v svoji "vrnitvi" na velika platna, drami V Ogledalu, uganki. Gre za ekranizacijo istoimenskega romana enega slavnejših norveških literatov, Josteina Gaarderja (poznamo ga predvsem po njegovem "vodiču po filozofiji" za najstnike, Sofijin svet). Režijo filma so, nenavadno, zaupali Dancu - Jesperju Nielsenu; snemanje se bo začelo novembra v Oslu.

Nihče ni prerok v domovini ...
"Ne samo, da je to moja prva (norveška) vloga po filmu An-Magritt (1969), ampak tudi prva, ki so mi jo sploh ponudili", je Ullmannova po telefonu iz new Yorka povedala za časopis Dagbladet. Pravi, da sploh ni več nameravala igrati, a jo je prepričal scenarij, ki jo je pripravil do solz. V ogledalu, uganki je namreč zgodba o hudo bolni 13-letni deklici.

Bergmanova muza
Ullmannovo je svet seveda prvič opazil, ko je nastopila v filmu Persona (1966) pod režisersko taktirko svojega poznejšega partnerja, Ingmarja Bergmana. Skupaj sta nato posnela še osem filmov, ki so iz nje predvsem v sedemdesetih naredili feministično ikono in spoštovano igralko. Strokovnjaki najbolj cenijo Prizore iz zakonskega življenja (1973). Z Bergmanom, ki je umrl 31. julija letos, sta imela tudi hčerko, Linn Ullmann.