Cesarica Sisi stara 22 let. Foto: Wikipedia
Cesarica Sisi stara 22 let. Foto: Wikipedia

Elizabeth Amalie Eugenie se je rodila leta 1837 v Münchnu. Avstro-ogrska cesarica se je v zgodovino zapisala kot ena izmed mnogo habsburških žena, v spominu pa je ostala predvsem zaradi svoje hladne lepote in mitov, ki se še danes spletajo okoli njene življenjske zgodbe. Zaslovela je tudi zaradi samosvoje drže in upora tradiciji ter tragičnega konca.

Poleg filma, v katerem cesarico upodablja v Luksemburgu rojena Vicky Krieps, je cesarica tudi protagonistka nove nadaljevanke RTL+ z naslovom Sisi. Ta obravnava njeno zgodnje življenje in buren zakon s cesarjem Francem Jožefom, piše francoska tiskovna agencija AFP. Nova serija o Sisi nastaja tudi pod okriljem Netflixa. Po napovedih naj bi bila na ogled še letos.

Mlado cesarico v filmu upodablja igralka švicarsko-ameriških korenin Dominique Devenport. Po njenih besedah je bila Sisi morda ena najslavnejših žensk 19. stoletja, katere življenje pa je bilo "polno skrajnosti in bolečine".

Sorodna novica Ko so umorili priljubljeno avstrijsko cesarico

Sisi, ki se je pri 16 letih poročila s Francem Jožefom, se je upirala obredom in strogemu življenju na zadušljivem habsburškem dvoru. Igralka je povedala, da si je pri igranju zastavljala vprašanja, s katerimi se lahko poistovetijo številne mlade ženske danes, kot so, kako ostati v stiku sama seboj, katere odločitve sprejeti in kako se odzivati na pričakovanja drugih, so njene besede povzeli pri AFP.

Sisi se je rodila leta 1837 v Münchnu in bila žena tudi v slovenskih deželah najbolj poznanega cesarja Franca Jožefa I., ki se ga je zaradi velike priljubljenosti prijel vzdevek "oče narodov" avstro-ogrske monarhije. Ta, sicer njen bratranec, bi se pravzaprav moral poročiti z njeno starejšo sestro Heleno, a zagledal se je vanjo. Ko so petnajstletno Elizabeto vprašali, ali hoče Franca Jožefa za moža, je odgovorila: "Da, cesarja imam rada. Če le ne bi bil cesar!"

Poročila sta se že čez osem mesecev, 24. aprila 1854. Sisi je umrla ob Ženevskem jezeru v atentatu leta 1898, stara 60 let, potem ko jo je napadel in s pilo zabodel italijanski anarhist Luigi Locheni. Ker se ji ni zdelo, da je hudo ranjena (tesno stisnjeni korzet je ustavljal krvavitev), se je vseeno vkrcala na ladjo, kot je bilo načrtovano. "Kaj je narobe z mano?" so bile kmalu nato njene zadnje besede. Atentator je pozneje povedal, da je hotel ubiti monarha, čisto vseeno, katerega.

Franca Jožefa je ženina smrt močno pretresla. Po pričevanjih je bližnjim sorodnikom, ko je pogovor naletel nanjo, velikokrat dejal: "Nikoli ne boste vedeli, koliko mi je pomenila."