V. d. direktorja Filmskega sklada je postal namestnik predsednika NS-ja sklada Igor Prodnik. Foto: RTV SLO
V. d. direktorja Filmskega sklada je postal namestnik predsednika NS-ja sklada Igor Prodnik. Foto: RTV SLO
Denis Miklavčič
Denisa Miklavčiča so na mesto vršilca dolžnosti direktorja imenovali, potem ko je z mesta odstopil Stane Malčič. Foto: RTV SLO

Miklavčiča je nadzorni svet razrešil na 17. izredni seji, vršilec dolžnosti uprave pa je, kot poroča Delo, postal namestnik predsednika NS-ja sklada, ki je hkrati direktor direktorata za medije na ministrstvu za kulturo in predsednik nadzornega sveta Viba filma.

Razhajanja med Miklavčičem in nadzornim svetom niso bila skrivnost, povezana pa so bila zlasti s programom sklada za leto 2007. Miklavčič se je namreč zavzemal, da je pred samo realizacijo programa tega treba uskladiti z veljavnimi predpisi, nadzorni svet pa je bil drugačnega mnenja.

Spremembam na vrhu sklada ni videti konca
Denis Miklavčič je vodenje sklada prevzel potem, ko je junija z mesta vršilca dolžnosti predsednika nadzornega sveta odpstopil Stane Malčič. Ta je februarja tudi sestavil program sklada za leto 2007, nato pa ga je nadzorni svet v prvi polovici julija predlagal v potrditev ustanovitelju Filmskega sklada. Program je pozneje od odvetniške pisarne Carmen Dobnik dobil negatovno pravno mnenje, zaradi česar se je pred kratkim oglasilo tudi Gospodarsko interesno združenje neodvisnih filmskih producentov, ki nasprotuje realizaciji "nezakonitega programa Filmskega sklada za leto 2007".

Filmski program med drugim predvideva snemanje dveh filmov, ki nista bila prijavljena na javni poziv in tako ne bi smela biti deležna sredstev iz sklada. V celoti obsega program pet celovečercev, skupaj s finančnim načrtom pa ga je potrdila tudi vlada.